jedan kombajn

Ova poljoprivredna godina po pitanju ozimih kultura će biti prosječna ili malo bolja od toga, kaže Željko Viboh, direktor „Poljoprivrede“ Lipik, najvećeg ratarskog proizvođača u ovom kraju, a ocjene temelji na dosadašnjem tijeku žetve za četiri ljetne kulture: pšenicu, ječam, uljanu repicu i kamilicu od kojih je za neke žetva završena, a za neke pri kraju.

Pšenica je požnjevena na većem dijelu od 140 hektara zasijanih jesenas uz dobru kvalitetu i prosječan prinos od 6 do 6,5 tona po hektaru. Sličan je prinos i ozimog ječma kojeg su požnjeli sa 60 hektara, dok još imaju toliko za žetvu iz proljetne sjetve. Kamilicu su imali zasađenu na 30 hektara, a uljanu repicu na 160 hektara s koje ostvaruju prinos od prosječno 3,4 hektara po toni.

Viboh

Većina tih kultura je jesenas zasijana na nešto manje površina nego prijašnjih godina, a razlog su bile izuzetno loše meteorološke prilike koje su otežavale sjetvu. Na osrednji prinos je uvelike utjecala blaga zima.

Potražnja za ovim proizvodima je s tržišta izuzetno dobra i nemaju problema s plasmanom. Viboh dobrim ocjenjuje i cijenu pšenice koja je sada, ovisno o kvaliteti, između 1,15 i 1,40 kune po kilogramu što je 15 do 20 posto više nego lani. No, ističe Viboh, od lani su im povećani i svi ulazni troškovi proizvodnje.

Nakon jesenske berbe ova ocjena o prosječnoj poljoprivrednoj godini bi mogla biti znatno niža, a razlog su sadašnje velike vrućine i dugotrajno sušno razdoblje koje će se značajno odraziti na prinos na kukuruzu i soji, a ne padne li obilnija kiša u narednih nekoliko dana prihod ovih kultura bi se mogao i prepoloviti, kaže ovaj iskusni poljoprivrednik.