GV Glavna Large

Prihvaćanjem odluke o izboru najpovoljnije ponude na natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Pakraca, na sjednici što je održana u petak u predvečernjim satima, u završnu fazu je po treći put od prošle godine ušao postupak kojem bi napokon ova zemlja trebala biti dostupna poljoprivrednicima. Kako je izvijestila Andrijana Grčević, stručna suradnica u gradskoj upravi, na natječaj je pristiglo 46 ponuda, četiri su odbačene, a preostalima je nakon bodovanja prema objavljenim kriterijima raspoređeno oko 320 različitih čestica na području cijele jedinice lokalne samouprave. Odluka sada ide po mišljenja Požeško-slavonske županije i suglasnost Ministarstva poljoprivrede. I vijećnici i gradonačelnica Anamarija Blažević su izrazili nadu da će ovog puta Odluka proći obje instance kako bi poljoprivrednici na jesen mogli tu zemlju obrađivati. Gradonačelnica je ujedno za jesen najavila još jedan takav natječaj za preostalo zemljišta, za što se čeka suglasnost Hrvatskih šuma.

Vatrogascima pohvale i projekt

Osim pozitivnih ocjena i pohvala iz oba kluba vijećnika, HDZ-a i SDP-a, je dobilo izvješće o radu Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik u prošloj godini koje je podnio tajnik Zlatko Zerdin .

Zerdin i gosti Large

Za financiranje vatrogasne djelatnosti, Grad Pakrac je u 2020. godini uplatio za redovitu djelatnost DVD-a i VZP Pakrac-Lipik te plaće djelatnika DVD-a Pakrac i VZ 515.000 kuna, Grad Lipik 389 tisuća i Županija 25.000. Vatrogasci ove Zajednice lani su intervenirali na različitim intervencijama 74 puta te je odrađeno još oko 180 različitih usluga pri čemu su bili angažirani i na sanacijama štete nastale od potresa na području Petrinje, ali i prilikom nedavnog nevremena na Požeštini. Upravo zbog takvog pristupa, predsjednik Miroslav Ivančić (HDZ) je istaknuo da su vatrogasci sve manje ono što im govori ime, a sve više preuzimaju obveze i dužnosti koju je nekada imala civilna zaštita.

Vatrogastvo je bila tema i prilikom donošenja Odluke o davanju suglasnosti Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pakrac za provedbu ulaganja: „Rekonstrukcija i opremanje Vatrogasnog doma Pakrac“. Ona će služiti u svrhu prijave na natječaj unutar mjere „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Vrijednost projekta je veća od 2 milijuna kuna i trebala bi biti sto posto financirana sredstvima EU. Podrazumijeva provedbu energetske učinkovitosti, ali i opremanje prostora nevatrogasnom opremom.

desna strana Large

Vijećnici su jednoglasno, kao i sve odluke usvojene na ovoj sjednici, Usvojili Odluku o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Pakraca, iz 2007. godine. Riječ je o obimnom dokumentu koji s kartografskim prilozima ima 270 stranica pri čemu nije ni jeftin mada ga je radio Zavod za prostorno uređenje županije, pri čemu su u javnoj raspravi i prezentaciji sudjelovali građani i institucije pa gradonačelnica vjeruje da će u njemu narednih godina biti dovoljno prostora za ispunjavanja svih urbanističkih želja i potreba.

Također je usvojen i novi Poslovnik GV Pakraca jer je stari bio na snazi već dva mandata. Vijećnici su usvojili i pohvalili Program rada Savjeta mladih Grada Pakraca koji je prezentirao njihov predsjednik Karlo Rek, inače i sam vijećnik, koji previđa u ovoj godini osam edukativnih, zabavnih i humanitarnih aktivnosti za čega iz proračuna potražuju tek 8.000 kuna što je i Ivančić ocijenio jako skromnim zahtjevom. Također su usvojene sitne dopune u odluci o prometu kojim je legalizirana vožnja lipičkog vlakića od središta Lipika do Pakraca.

Ivančić Large

AKTUALNI SAT: najviše o aglomeraciji 

Aktualni sat, koji je trajao nepunih 30 minuta je otvorila Tamara Vujanić (SDP). Ona je, iskazavši najprije zabrinutost upitala gradonačelnicu ima li kakvih saznanja u vezi s najavljenim otvaranjem medicinske škole u Pleternici. Prema njoj tako nešto bi moglo ugroziti opstanak tog usmjerenja u Pakracu s obzirom da oko 70 posto pakračkih učenika u medicinskoj struci dolazi s Požeštine. A. Blažević je odgovorila da nema potrebe za zabrinutošću te da ona nije upoznata s tim informacijama. No više je zabrinjava činjenica da pakračka srednja škola ne razvija i otvara nove smjerove koji bi svojom atraktivnošću privlačili učenike U drugom pitanju T. Vujanić je zanimalo i radi li se na povećanju kapaciteta prostora za upis sve djece u predškolske institucije na što je gradonačelnica odgovorila da se radi u dva smjera, jedan je građevinskom preinakom prostora u objektu vrtića pod Kalvarijom, a drugi u suradnji s Požeškom-biskupijom koja će od jeseni uklopiti u pakrački vrtić svoj objekt u Strossmayerovoj ulici koji je trenutno u adaptaciji za takav program.

Mile Vujić (SDP) je upitao gradonačelnicu jesu li predviđeni radovi aglomeracije na Maloj Krndiji i kako će biti sanirano u aglomeraciji oštećeno igralište srednje škole na što je dobio pozitivan odgovor, a početak radova je najavljen za jesen. Voditeljica odsjeka za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove Marija Čar istaknula da će se asfaltirati površina čitavog igrališta.

pročelnici Large

Zoran Krejči (SDP) je upitao gradonačelnicu o rezultatima istraživanja Instituta za javne financije prema kojem je Pakrac u vezi transparentnosti dobio tek ocjenu dovoljan. A. Blažević je pozdravila ovo pitanje rekavši da je isto stručnim službama uputila i ona te odgovor prepustila Vinku Pečaniću, voditelju odsjeka za financije i proračun Ovaj je iskazao iznenađenje s obzirom na to da su svih pet traženih dokumenta bili na vrijeme objavljeni na gradskim web stranicama, a pretpostavio je, s obzirom na novu verziju službene gradske web stranice, da stručnjaci Instituta to nisu uočili pa će se tražiti novi uvid i ispravak s time da će Institutu biti poslan dopis o tome kako su svi dokumenti bili objavljeni na vrijeme.

klub sdp Large

Nada Todorović (SDSS) je upitala za izradu kanalizacije u Ulici Sedlar, što nije obuhvaćeno ovim projektom aglomeracije jer sve naše potrebe na vodnoj i kanalizacijskoj infrastrukturi nisu mogle ući u financijski obim ovog projekta koji je zadan kriterijima od strane Europske unije. No njenim završetkom neće se stati s obnovom ove infrastrukture već će se ona nastaviti i A. Blažević je iskazala nadu da će nekim budućim projektom, bilo EU ili Hrvatskih voda, biti obuhvaćen i regionalni cjevovod Šumetlica–Pakrac koji je davno građen azbestnim cijevima što je bilo drugo Krejčijevo pitanje.

Iako su se za pitanja javili i neki vijećnici HDZ-a, oni su nakon što je svoja pitanja ispucao SDP odustali jer su se i njihova pitanja odnosila na projekt aglomeracije, odnosno rješavanje mjesta u vrtiću koja su već odgovorena.