banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

hzz

Na pakračkom Zavodu za zapošljavanje ove srijede (7. srpnja) je bilo 27 aktivnih oglasa/natječaja kojima poslodavci traže ukupno 47 različitih radnika, proizlazi iz službene stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Istoga dana na županiji je bilo oglašeno 105 oglasa/natječaja na kojima se traži dvjestotinjak zaposlenika, uključujući i spomenute lokalne natječaje.

Po pitanju zapošljavanja na području Pakraca i Lipika na tih 47 mjesta poslodavci traže osobe zainteresirane za rad od završenog fakulteta do onih bez ikakvog formalnog školovanje. Tako se traži liječnik, zubar, viši stručni savjetnik, direktor trgovačkog centra (KTC), bankarski službenik, programer (5), prvostupnik sestrinstva, viši fizioterapeut (2), medicinska sestra, skladištar – vozač viljuškara (2), operater u proizvodnji (2), CNC operater. Tražena su, uobičajeno i brojna građevinska zanimanja poput tesara (2), keramičara (2), električara, vozač miksera kao i mehaničara u radioni. Od traženih radnika s nižom stručnom spremom poslodavcima treba trenutno jedna čistačica, poljoprivredni radnik, pomoćni radnik u proizvodnji sokova (5), gerontodomaćica, radnik u proizvodnji metala (4) te radnik na pilani. Većina oglasa vrijedi do polovine ili kraja ovog mjeseca. Iz razgovora s poslodavcima, naročito građevinarima, doznajemo da su mnogi od njih zbog neiskazanog interesa posljednjih mjeseci odustali od objave oglasa posredstvom zavoda, već potrebne radnike traže usmenim putem.

Posao - veći problem poslodavaca nego nezaposlenih

Prema zadnje objavljenom službenom biltenu HZZ-a, posljednjeg dana svibnja je na pakračkom zavodu bilo evidentirano 354 osoba, 90 manje nego u travnju, odnosno čak 230 manje nego lanjskog svibnja. Već iz tog podatka, bez i službenog stručnog komentara je jasno da na lokalnoj burzi rada više problema imaju poslodavci nego nezaposlene osobe i da sigurno svi neće popuniti upražnjena radna mjesta oglašena tijekom srpnja. Već iz činjenice da na jedno trenutno oglašeno upražnjeno radno mjesto dolazi tek 7 nezaposlenih nije povoljan odnos za poslodavce. Naročito ako se pogleda školska sprema nezaposlenih.

Od spomenuta 354 nezaposlena, devet ih ima VSS, 13 VŠS, 80 završenu četverogodišnju srednju školu, 125 trogodišnju, a najviše (127) manje od toga, odnosno 48 čak bez završene osnovne škole.

U svibnju ove godine je iz evidencija pakračkog zavoda posao našlo točno 100 osoba (57 žena), pri čemu 74 na području Pakraca i Lipika, a 26 u ostatku Hrvatske, dakle nitko službeno u inozemstvu. No samo njih šestero je posao dobilo na neodređeno vrijeme, a 94 na određeno pri čemu 14 ima posao sezonskog karaktera. Najčešće su zaposlene osobe s četverogodišnjom srednjom školom (35), trogodišnjom (28), osnovnom (26), bez škole (7) te po dvoje sa VSS-om i VŠS-om.  

Značajan pokazatelj po pitanju zapošljavanje je i podatak da je na županiji (niža raščlamba ne postoji) od 369 zaposlenih u svibnju daleko najviše posao dobilo (115) onih do tri mjeseca boravka na zavodu, dakle svježe školovane osobe, ili one kojima je posao doista potreban i doista ga traže, a potom oni koji su na zavodu između 6 i 9 mjeseci, njih 88, dok je istovremeno posredstvom zavoda posao dobilo tek šest osoba koje u evidenciji borave duže od tri godine.  

Fotografija: ilustracija

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić