na lokalitetu

Tko su arheolozi, čime se bave, što je arheološka sonda i gdje se nalazio Stari grad Pakrac samo su neka od pitanja ravnateljice pakračkog muzeja Jelene Hihlik na koja su pokušali odgovoriti najmlađi sugrađani na edukativnoj radionici „Mali arheolozi“, koja se odvija u okviru programa Coolturno ljeto.

u muzeju

Nakon kratkog uvoda u Muzeju, mali arheolozi obišli su arheološki lokalitet u centru grada gdje ih je dočekala voditeljica istraživanja Tea Lokner koji im je ispričala sve o pakračkoj srednjovjekovnoj utvrdi, pokazala alate kojima se arheolozi koriste, ali i prezentirala najnovije predmete koji su pronađeni u ovogodišnjem iskapanju, započetom prije mjesec dana. Mališani su imali priliku upoznati vrijednu arheološku ekipu, isprobati radnu opremu i prošetati samom sondom, kako bi se uvjerili da posao arheologa nije nimalo lagan, pogotovo po ovako vrućim danima kao što je današnji.

tea i klinci

Druga edukativna radionica malih arheologa bit će održana 20. srpnja kada će djeca moći ponovno posjetiti pakrački lokalitet i saznati kako napreduju radovi na istraživanju te jesu li arheolozi u međuvremenu pronašli nešto novo.

Ljetni program nastavlja se sutra u 10 sati u dvorištu Janković kad je na rasporedu „Ljetna čitaonica“.

oprema arheologa