banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

za naslovnicu

Još uvijek bezimeni sportski centar (ili park) na jugu grada, koji već godinama nastaje oko nogometnog stadiona, ovog proljeća je veliko gradilište koje bi do jeseni trebalo građanima ponuditi nova igrališta i sadržaje. U tome je najveća investicija izgradnja nogometnog igrališta s umjetnom travom koje se gradi na samom ulazu u sportski centar, sjevernije (prema Sparu) od glavnog nogometnog igrališta. Igralište će biti dimenzija 66x44 metra, ograđeno žičanom ogradom visine dva metra sa zaštitnom mrežom iza golova i rasvjetom. Na njemu će moći trenirati sve selekcije Hajduka, a dvije najmlađe, U8 i U10, koje igraju na igralištima tih dimenzija, i službene utakmice.

Igralište s umjetnom travom

Inicijalna sredstva u iznosu od 200.000 kuna je dao Hrvatski nogometni savez koji se obvezao postaviti i završnu gumenu podlogu te umjetnu travu, što je vrijednost od oko 700.000 kuna. Ova pomoć iz HNS-a je posljedica sastanka održanog u HNS-u još početkom 2019. godine kada je gradsko i klupsko izaslanstvo razgovaralo s izvršnim direktorom Marijanom Kustićem i predsjednikom ŽNS Dragom Lucićem o obilježavanju stogodišnjice Hajdukova postojanja. Realizacija tih dogovora je došla u financijske planove HNS-a i Grada lani kada su započele pripreme. Grad Pakrac je do sada potrošio više od 300.000 kuna, a ostalo će osigurati, među ostalima Hajduk iz redovnog poslovanja ili pomoći donatora među kojima su od većih Kamen Sirač, Gorenjska gradbena družba Kranj, izvođač radova na aglomeraciji koji je odradio zimus zemljane radove i Beton Kukec.

radovi umjetna tarava

Proljetos je izrađen drenažni sustav, a u tijeku je nasipavanje podloge kamenim materijalom koje, kao i ostale građevinske radove, izvodi pakračka tvrtka Arhiz. I na ostalim pratećim radovima, osim postavljanja gumene podloge i umjetne trave, rade pakrački obrtnici: Elektro Martinović na sustavu rasvjete, a Bravarija Grgić ogradu. Svi preostali radovi će biti dovršeni tijekom ljeta, kažu Marijan Prohaska, predsjednik Hajduka i Vladimir Gazić, ispred kluba voditelj projekta pa očekuju da će igralište biti posve u funkciji do početka nove nogometne sezone u kolovozu.

Bit će to u sklopu sportskog centra treće nogometno igralište, jer Hajduk sada ima na raspolaganju odličan glavni teren te vrlo solidno pomoćno igralište natjecateljskih dimenzija (106x68  metara) s prirodnom travom što je blagodat za realizaciju programa, ali i trošak i obveza s obzirom na održavanje koje iziskuje stalnu košnju, valjanje i učestalo polijevanje, dakle puno rada i novaca. 

Iz Ministarstva turizma pola milijuna kuna

U dovršetku ovog skupog i zahtjevnog projekta im je izuzetno dobro došla pomoć, koja će uz to igralište oplemeniti brojnim sadržajima i opremom, koji u startu, zbog limitiranosti sredstvima i skromnosti,  nisu niti planirani. Naime, na natječaju Ministarstva turizma i sporta ovog proljeća pakrački projekt ovog igrališta je prošao s 500.000 kuna kojima će biti kupljena brojna prateća oprema, kao što je kvalitetnija rasvjeta, više parova mobilnih golova različite veličine, kabine za rezervne igrače, elektronski semafor, dva segmenta montažnih tribina za gledatelje s više od 80 sjedalica te razne vrste radnih strojeva kao što je stroj za češljanje umjetne trave, prozračivač, valjak, stroj za linije, stalci za lopte i slično. Dodatna kvaliteta ove opreme je u činjenici da je ona više namjenska i mobilna pa će se moći koristiti i za sva ostala igrališta unutar sportskog centra. Nositelj ovog projekta prema Ministarstvu je Grad Pakrac koji se obvezao u njemu sudjelovati  u financiranju s dodatnih 20 posto ili 100.000 kuna, za što gradonačelnica Anamarija Blažević kaže da neće biti problem jer se projekt mora ovog ljeta završiti i igralište staviti u funkciju. 

sugovornici

Inače, kada je Hajduk tražio 2019. godine ponudu od specijalizirane tvrtke za izgradnju takvog igrališta i ona je po principu „ključ u ruke“ iznosila s PDV-om 2,8 milijuna kuna, a nije uključivala dodatnu opremu tako da je vrijednost ovog projekta veća od 3 milijuna kuna kaže Gazić, ali će Hajduk zahvaljujući donatorima i organizaciji potrošiti značajno manje, a dobiti veću vrijednost. 

U izgradnji novo spremište i teretana

Nabava svih ovih dodatnih radnih strojeva za koje je u pripremi natječaj javne nabave, uz nemali broj različitih kosilica, valjaka, poljevača i drugog alata neophodnog za održavanje travnjaka koje je Hajduk prikupio unazad desetak godina stvorila je potrebu izgradnje novog spremišta jer je postojeće u sklopu glavnog stadionskog objekta već odavno premalo. Stoga su iza južnog gola iskopali temelje i izbetonirali betonske ploče spremišta veličine 10 x 3,5 metra. Na betonsku ploču će biti postavljena željezna noseća konstrukcija koja će biti opšivena panel pločama. Ovu investiciju Hajduk uz pomoć donatora i vlastite radne snage provodi sam i spremište bi trebalo biti u funkciji do kraja srpnja, kaže Gazić.

oprema zaljevanje

Hajduk u sklopu provedbe projekta „Revitalizacija društvenog centra Pakrac“, vrijednog 1,38 milijuna kuna financiranog iz Europskog socijalnog fonda je zimus zamijenio neadekvatnu stolariju na svlačionicama i pratećim prostorijama energetski učinkovitom PVC stolarijom,  promijenio limeni pokrov na značajnom dijelu krovišta, poboljšao sustav grijanja i modernizirao niz unutarnjih prostorija, utrošivši na to više od 200.000 kuna iz tog projekta. Iz istog projekta u tijeku je uređenje od prije postojeće vježbaone koja se nalazi unutar glavne stadionske zgrade, tik do kuglane. Prošloga tjedna je stigla montažna gumena podloga koja je već postavljena i sada slijedi postavljanje sprava koje su dijelom već stigle tako da će teretana uskoro biti spremna za rad pri čemu će je moći koristiti ne samo Hajdukovi igrači, nego i ostali sportaši i građani. Vrijednost teretane je oko 60.000 kuna, dok će ostala sredstva iz projekta, više od milijun kuna su potrošena ili će biti narednih godinu dana u oplemenjivanje prostora raznom opremom, a najveći dio na razne edukacije igrača, roditelja i volontera s područja sporta, zdravlja, nenasilja i komunikacije. 

Skate park i Street workout 

Na ulazu u sportski centar, zapadno od ceste i igrališta s umjetnom travom, ovog proljeća je otvoreno još jedno radilište koje se odnosi na proširivanje takozvanog skate parka. Riječ je o betonskom poligonu namijenjenom akrobatskoj vožnji određenih vrsta bicikala i skate bordova. Pred nekoliko godina volonterskim radom uz materijalnu pomoć Grada izgrađena je jedna sprava koju sada tvrtka Arhiz dograđuje s još dvije, stvarajući znatno veći jedinstveni kružni poligon koji čini cjelinu s nedalekom takozvanom „biciklističkom kućicom“ koju je pred nekoliko godina u vrijednosti od 55.000 kuna postavila županija.

Odmah do njega je i park (vježbalište) za Street workout, još jedan urbanistički trend novijeg doba koji, najviše mladima, omogućuje vrstu treninga sportske discipline i vještine koja je svojevrsna kombinacija gimnastike i akrobatike, a odnosi se na vježbanje na otvorenom. Od dvije sprave postavljene od strane Sportske zajednica prije nekoliko godina malo pomalo je u Pakracu narastao na sedam sprava koje omogućuju doista različite aspekte vježbanja.

skate park

sprave

Na jesen tenis balon

Do listopada i završetka teniske sezone na otvorenom jedan od dva postojeća teniska terena, ono dalje od glavnog stadionskog objekta, bi trebalo dobiti i takozvani teniski balon koji bi omogućavao igranje i tijekom zime. Grad je još lani taj projekt kandidirao na natječaju LAG-a Zeleni trokut i iz Programa ruralnog razvoja za tu namjenu dobio 630.000 kuna. Iz proceduralnih razloga prvi natječaj javne nabave za dobavljača i montažu je morao biti poništen. Sada je u tijeku drugi i u gradskoj upravi vjeruju da će balon do početka sezone  biti postavljen tako da će omogućiti ljubiteljima tenisa igranje cijele zime. To bi značilo da sportski park niti u zimi neće biti prazan, ili ne posjećen, jer će sportašima na raspolaganju zimi biti osim ovog balona i obližnja četverostazna kuglana, ali i teretana o čijoj montaži smo pisali u ovom tekstu.

Sirotinja gradi s malo novaca i  puno entuzijazma

Sportski centar na jugu grada je počeo nastajati još 1989. godine početkom izgradnje nogometnog igrališta i glavnog stadionskog objekta. Sve aktivnosti su zbog rata prekinute na deset godina. Tek 1999. je u funkciju stavljeno glavno Hajdukovo igralište s minimum minimuma pratećih funkcija. Od onda se stalno sadržaji dopunjavaju uređenjem glavnog stadionskog objekta i terena, izgradnjom moderne kuglane, pomoćnog nogometnog igrališta s rasvjetom, dva teniska terena, simboličnog ogromnog šahovskog polja, dva stola za stolni tenis te spomenuti Skate i Street workout park. Gradilo se i opremalo onako kako to radi sirotinja - s puno entuzijazma pojedinaca, donatora, natječajima domaćih i međunarodnih fondova te uz pomoć gradskog proračuna koji je to pratio onoliko koliko je mogao, ili koliko je morao kada je u pitanju sufinanciranje po natječajima. Naravno da je uz takav sirotinjski način gradnje bilo i grešaka jer su neki radovi zbog nedostatka novaca rađeni, ili u etapama, ili po više puta, prostor nije u potpunosti racionalno iskorišten i osmišljen. No da se čekalo generalno rješenje, što bi podrazumijevalo osiguranje 30-ak, ili čak i više milijuna kuna koliko su neki bogatiji gradovi ovisno o veličini, namjeni  i opremljenosti izdvojili za svoje sportske centre, tamo bi još uvijek bila šikara i močvara, a građani, posebno one mlađe dobi  bi bili bez adekvatnih sportskih i drugih sadržaja. Koliko bi one nedostajale, dovoljno je proći tim prostorom popodne, naročito u proljeće i jesen kada je nemoguće ne primijetiti koliko djece, mladih, ali i odraslih tamo obitava ili prolazi. 

Potrebno još puno radova i novaca

No i kada projekti, čiji su nam završetak odgovorni najavili za ovu jesen, budu završeni, to nipošto ne znači da je sportski centar završen. Za to će trebati još puno radova, još više novaca pa i vremena. Gradonačelnica Anamarija Blažević kaže da je u idućoj godini primarno riješiti glavni prometni ulaz i uz njega prateći parkirni prostor koje je „pojelo“ nogometno igralište s umjetnom travom, a dosadašnja glavna prometnica je privremenog karaktera. Pored toga, želja je i potreba između postojećih objekata riješiti „zelene“ otoke kako bi prostor, osim funkcionalnosti bio i ono što treba biti – ukras grada. Tim aktivnostima bi se riješilo i prometovanje automobilima kroz sportski centar koji sada nije ničim reguliran.

Problem je i vlasništvo nad pojedinim parcelama koje sada nisu izgrađene, a u vlasništvu su dijelom privatnih osoba, dijelom države, za što će također trebati novaca i vremena, a prvi je uvjet bilo kakve daljnje izgradnje, posebno financirane preko natječaja koji uvijek traže puno vlasništvo nositelja projekta. No u nečemu je to i prednost. Naime, još ne postoji precizno definirano koji sve sadržaji su potrebni u sportskom centru. Nove generacije imaju drugačije i suvremenije životne interese i navike od onih sportskih aktivnosti od prije 20 ili 30 godina i daljnje obogaćivanje prostora treba podrediti tome i učestaloj promjeni dinamike tih interesa.  U tome je sretna okolnost što je prostor namijenjen sportskim sadržajima i rekreaciji u tom dijelu grada ogroman, od sada neasfaltirane ulice prema Gavrinici do Bolničke, što je jamstvo da će i buduće generacije u njemu moći graditi nove objekte i na taj način ostaviti svoj pečat, a da pri tom ne ruše ove koje je izgradila posljednjih 20 i nešto godina ova.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić