cjepljenje 23

Mobilni timovi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja sutra nastavljaju s cijepljenjem. Od 9 do 12 sati u lipičkoj sportskoj dvorani  cjepivima Pfizer i Moderna moći će se cijepiti svi zainteresirani mada je ovaj termin primarno namijenjen za osobe koje su  već jednom cijepljenje. U subotu cijepljenje će u istoj satnici  biti nastavljeno u pakračkoj sportskoj dvorani kada će se moći cijepiti svi zainteresirani, a u ponudi će biti sva registrirana cjepiva u EU: Pfizer, Moderna, Astra Zeneca i Johnson&Johnson, izvijestio nas je dr. Ivan Beluškov, koordinatora cijepljenja za Pakrac i Lipik. Podsjećamo da od prije dva tjedna je cijepljenje moguće i za djecu stariju od 12 godina, ali samo Pfizerom. 

Prošlog tjedna u pakračkoj dvorani je cijepljena 131 osoba.

Do sada je na županiji procijepljeno oko 36 posto odraslog stanovništva s obje doze, a još oko 9 posto s jednom, tako da je cijepljeno ukupno oko 45 posto odrasle populacije barem s jednom dozom, kaže Mato Matijević, ravnatelj HZJZ-a. U Požeško-slavonskoj županiji jutros je bilo aktivno dva slučaja zaraze koronavirusom. Podsjećamo da smo u lipanj ušli s 39 pozitivnih slučajeva, a prvog dana svibnja, iz današnje perspektive, s nevjerojatnih 506 aktivno oboljelih Covidom.  

lipanj

Puno testiranih, malo pozitivnih

Na posljednjem testiranju obrađeno je 96 uzoraka, od kojih je jedan bio pozitivan. Inače u posljednjih osam dana, od 24. lipnja, je testirano na županiji ukupno 657 uzoraka, a samo dva su bila pozitivna. Na naš upit zašto se provodi toliki broj testiranja s negativnim rezultatom M. Matijević kaže da dio pošalju s mogućim simptomima liječnici obiteljske medicine, ali veći broj osoba dolazi na vlastiti zahtjev jer im potvrda o negativnom testu treba za putovanja u inozemstvo ili odlaske na javna događanja jer negativan test zamjenjuje takozvanu covid putovnicu. Razlika je, ukazuje Matijević što je cijepljenje besplatno, a testiranje radi osobnih potreba se naplaćuje, kao i što test vrijedi 48 sati, a covid putovnica sedam mjeseci.