banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Pakracki list 589 1

Na našim prodajnim mjestima u poslijepodnevnim satima u Pakracu i Lipiku moći ćete kupiti novi, 589. broj Pakračkog lista. U novom broju Lista možete pročitati:

Lokalno otišlo u povijest

Što se događa s računima za potrošnju plina, pitanje je koje su nam postavili unazad mjesec dana više naših čitatelja, a kako doznajemo od Josip Bišćanina puno više njih je taj odgovor potražilo u Komunalcu, tvrtki koja nam je do ožujka ove godine, naplaćivala potrošnju ovog energenta.  

Pisali smo u više navrata da od 1. travnja Komunalac prestaje pružati uslugu opskrbe plinom u domaćinstvima u obvezi javne nabave te će se tim poslom na našem području baviti europski div u toj djelatnosti E.ON Plin pri čemu Pakrac Plin i dalje ostaje operater distribucijskog sustava. Iz službe odnosa s javnošću u meil prepisci s E.ON Plinom potrošačima je  tada obećano da će račune redovito isporučivati, a najavili su da će potrošačima poslati i ugovor o drugoj mogućnosti kupovine plina, po tržišnom modelu, pri čemu bi trenutno cijena plina pila manja za oko 9 posto. No najavljeni ugovor nije stigao, bar ne do onih potrošača s kojima smo razgovarali. Pored toga građana su ostali zatečeni i računima koji su im stigli u svibnju ili ovaj mjesec na kojima nema vidljivo stanje brojila po zadnjem očitovanju nego samo količina potrošenog plina i iznos novaca za platiti pri čemu su neki dobivali posve male ili bar čudne iznose, najčešće zaokružene na desetke kuna.

Spomenuti operater sustav Pakrac-plin je u svibnju u lipičkim medijima objavio obavijest da će od 1. travnja očitovanje plinskog brojila obavljati tromjesečno, a u mjeseci između dva očitovanja će s plaćati na temelju paušalne potrošnje prema istom lanjskom  mjesecu, nekorektno zanemarivši  pri tom na isti način (kroz lokalne medije)  obavijestiti i potrošače u Pakracu kojih je i više nego u Lipiku i koji su mu zapravo i (su)vlasnici tvrtke.

Odgovore na ova, ali i neka druga pitanja,  potražiti ćemo u E.ON plinu. No u tome, bar za sada, nema ništa tragično jer ovakvim načinom obračuna potrošači ne moraju nužno biti zakinuti i vjerojatno sagledavajući plinske račune na godišnjoj razini će plus ili minus biti oko nule. Veći problem je u gubitku lokalne prisnosti gdje smo mogli nazvati u Komunalac svog susjeda, kuma, prijatelja… i dobiti brzo odgovor ili traženu intervenciju. Sada nemamo pojma s kim, osim s telefonskim aparatom ili meilom komunicirati i slične probleme rješavati u E.ON-u. Dobro je primijetio već spomenuti direktor Komunalca Bišćanin u opskrbi energentima nastala je slična situacija koju smo imali pred dvadesetak godina kada su naše male lokalne dućana s tržišta potjerali veliki trgovački lanci pa smo umjesto u papučama 50-tak metara od kuće kod naše nazovimo ju „Marice“ bili prisiljeni zalaziti u velike prostore s kolicima, sami vagati povrće i voće, ili meso i mesne prerađevine kupovati već upakirane. No s velikim dućanima je došla u ponudi i mnogo drugih, do tada nepoznatih robnih marki, ali i niže cijene od onih u našoj trgovini na uglu. No navikli smo se. Tako će s protokom vremena vjerojatno i naš novi distributer se uhodati i djelomično prilagoditi našim potrebama, ali ćemo i mi svoja očekivanja i komunikaciju prilagoditi njihovim ogromnim (europskim) standardima. Nema nam izbora. Jer, kako je to najavljeno na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, uskoro niti naš Pakrac-plin neće biti naš već dio nekog velikog sustava pri čemu mu veličina i porijeklo neće završavati na državnim granicama. Kada je u pitanju sav asortiman koji se može svesti pod pojam tržište, lokalnog više nema, čak nužno ne niti na našoj tržnici, a končanu potvrdu toga ćemo dobiti za godinu i pol dana kada i na njoj počnemo plaćati, umjesto kunama za koje smo mi u Pakracu i emotivno vezani, s eurima.

TEMA BROJA:  SPORTSKI CENTAR: Sve više novih igrališta i sadržaja

Još uvijek bezimeni sportski centar (ili park) na jugu grada, koji već godinama nastaje oko nogometnog stadiona, ovog proljeća je veliko gradilište koje bi do jeseni trebalo građanima ponuditi nova igrališta i sadržaje. U tome je najveća investicija izgradnja nogometnog igrališta s umjetnom travom koje se gradi na samom ulazu u sportski centar, sjevernije (prema Sparu) od glavnog nogometnog igrališta. Igralište će biti dimenzija 66x44 metra, ograđeno žičanom ogradom visine dva metra sa zaštitnom mrežom iza golova i rasvjetom. Piše Darko Baronica

DORIAN KNAPIĆ, DIREKTOR LIPIK GLASA: Ponosni smo na sudjelovanje u „Neveri“

Lipik Glas, lipička staklana, proizvela je stakla za Neveru, automobil tvrtke Rimac automobili iz Svete Nedelje o kojem se, tijekom lipnja, nakon službene promocije, u cijelom svijetu nevjerojatno puno piše u medijima i govori u javnosti, što ne čudi s obzirom da je riječ o električnom super automobilu nevjerojatnih tehničkih karakteristika i cijene – oko dva milijuna eura.

O tome, ali i radu staklane unazad godinu dana smo razgovarali s njenim direktorom Dorianom Knapićem.

„BABY BOOM“ U PAKRACU: Od jeseni u vrtiću tri nove odgojne skupine

U pakračkom Dječjem vrtiću Maslačak od iduće pedagoške godine bit će ukupno 261 dijete u 15 odgojnih skupina, od kojih je pet jasličkih i deset vrtićkih skupina uključujući i onu po vjerskom programu koja se po prvi put uvodi od jeseni. Od tog broja djece, 88 je novoupisanih, što je znatna razlika u odnosu na 55 djece, predškolaca, koji će iz vrtića otići u školu, rekla je ravnateljica vrtića Višnja Klobučar koja ni sama ne može objasniti otkud toliki „baby boom“ pogotovo u jasličkoj dobi. Piše Silvija Feltrin.

U novom broju još pišemo:

KONSTITUIRANO GRADSKO VIJEĆE: Svi čelnici ostali na prošlim dužnostima

KORONAVIRUS: COVID-a nema, ali niti dovoljno zainteresiranih za cijepljenje

JAVNA RASPRAVA U ŠUMARIJI PAKRAC: Godišnje su sječe drvne mase manje od prirasta

GRAD PAKRAC: OPG-ovima 209.000 kuna potpora

NOVA ŠETNICA: Uz prugu do hotela

ŽUC: Grade nogostup i parkiralište na Gavrinici

NASTAVLJENA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA Peta godina traganja za ostacima Starog grada

AGLOMERACIJA: Promet ipak  malo prohodniji

NOVI GRADSKI SUVENIRI: Pakrac dobio poštansku dopisnicu i 4D razglednicu

PAKRAČKO LJETO 2021: Bogat kulturni i sportski program za sve uzraste

PAKRAC NA OVOGODIŠNJEM ZAGREBDOXU: Film o Dudovom buretu prikazan u službenoj konkurenciji

MLADE SELEKCIJE HAJDUKA: Osvojene tri titule prvaka

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić