37184662 864329193758566 1957404870973587456 n

Približava se 13. lipnja i 15 sati kad će nogometna reprezentacija Hrvatske odigrati premijerni nastup na Europskom nogometno prvenstvu protiv Engleske. Dva dana kasnije 15. lipnja Nacionalni stožer trebao bi dodatno relaksirati protuepidemiološke mjere. Ako se to doista dogodi, zacijelo će motivirati vlasnike kafića da pokušaju ponoviti fenomenalni štimung iz 2018. godine kad su na svojim terasama i kafićima organizirali zajedničko gledanje utakmica Vatrenih na epohalnom pohodu na Rusiju gdje smo se okitili srebrom. Odličnim partijama nogometaši su odigrali više utakmica od očekivanog i tako radosnim učinili i ugostitelje i navijače, omogućivši im višekratno pune terase i ludu atmosferu kakva se u Pakracu ne pamti. Popilo se mnogo, jelo još više. Vrtjeli su se volovi na ražnju, niti janjci nisu bolje prošli, a svaki ozbiljniji gazda gradskog kafića valjda je smatrao nepristojnim nemati makar roštilj, barem u one dane kad je na teren istrčavala Hrvatska.
Prošlo - došla korona, dalje sve znamo...

IMG 9195

Kafići su bili top tema jednoipolgodišnje zdravstvene krize. Počevši od kave za van, do rada na terasama zimi, uvjetovan rad financijski ih je iscrpio do krajnjih granica, istrošene su rezerve pa smo na tren pomislili da ćemo biti osuđeni Euro 2020 pratiti iz vlastitog dnevnog boravka. Obišli smo stoga nekoliko, ne sve, posjećenijih gradskih ugostiteljskih destinacija te priupitali vlasnike planiraju li ove godine ponoviti Ono ljeto?
Mirko Buljo Mirosavljević će u svom Gardenu opet imati ludu ponudu koja će zasigurno privući goste. Od noviteta Mirko izdvaja da je prikupio još jednu TV grdosiju od 215 centimetara koja će uz još jedan veliki televizor biti instalirana na dvorišnoj terasi. Dobro će se i jesti, kao uvijek kod Bulje. Onako na prvu obećava da utakmice Hrvatske neće proći bez barem stotinjak kila roštilja, janjetine i sličnih oblizeka. Bit će uz to, veli on, hot doga i grickalica za mlađe, neće nedostajati sponzorskih nagrada, a cijene pića su i ovako pristupačne pa izvol'te doći.

37154557 864326223758863 6278879592727969792 n

Nikolinu Bunčić Radaković iz Jet Seta zatekli smo u završnim radovima na terasi pozadi, do Preradovićeve ulice. Njezini gosti, kaže, imat će za ovu priliku standardno dobru ponudu, a ovaj će kafić biti ekskluzivna gradska lokacija poznatog Karlovačko kornera, uz koji idu već znane nagradne igre te popularne cijene njihovih napitaka.
Marino DeMartini, vlasnik kafića Park, na atraktivnoj lokaciji s pogledom na novi gradski trg imat će standardnu ponudu pića koje ne misli previše korigirati. Od posebnosti izdvaja da će večernje utakmice, zbog zadovoljavajućeg kontrasta, biti emitirane putem projektora na bočni zid objekta, a projekcija je veličine 50 četvornih metara. Planira organizirati i male nagradne igre tipa pogađanja rezultata, a kaže da njegovi stalni gosti već znaju kako to sve u Parku funkcionira.
Trg je posebna priča. Na novoj šetnici danas egzistiraju četiri ugostiteljska objekta - Grill, Maniva, Pizzeria Tessari te Enigma. Troje od njih zasad su aktivirali pravo postavljanja terase pa je očekivano da će se i tamo moći pogledati nogomet.
Iako nije lud za nogometom, to nam je potvrdio i Dražen Ivanović Kale. Ruske utakmice projicirane su iz njegovog kafića na susjednu fasadu Mirovinskog što je tada bilo izuzetno atraktivno, ove godine je sve nekako novo i ušminkano, a caffe bar Maniva ima u funkciji i krasnu terasu pozadi pa je za očekivati da će nogometna atmosfera prožimati dvije strane ovog popularnog kafića.

IMG 9199

Susjedna Enigma će, doznajemo od vlasnika Ivana Sandrinija, svojim gostima za gledanje utakmica osigurati snižene cijene piva i gemišta što bi trebalo biti dovoljno, no ne isključuje mogućnost nekakvog roštilja ako rezultati naših „okrenu na dobro“, jer ništa bolje ne popravlja raspoloženje nego pobjeda Vatrenih. Otvara to i apetit te pojačava žeđ pa tu gazda želi biti galantan.
Jedan od najdugovječnijih pakračkih kafića Cubismo, vlasnika Darija Rovazdija, Euro će dočekati bez prevelike pompe što se usluge tiče. Kako sam kaže, bit će standardna ponuda, televizor će biti unutra pa svakom prema volji. Zasad još nije odlučio što će s cijenama, no iskusan je vlasnik i zna kako reagirati i u hodu se prilagoditi situaciji pa ne sumnjamo da će stalni gosti Cubisma biti zadovoljni.

IMG 20210611 113505

Vrlo popularna caffe destinacija van strogog centra je Palma, vlasnice Đurđice Andričević. Gore prekoputa Ančića stoluje većinom ustaljena klijentela, parking je uvijek pun, a za 'ruskih' dana tamo je bio šator s raznolikom ponudom hrane i pića. Kod Đurđe se 'osjećamo rado', tvrde njeni gosti, a mi podsjećamo da se i onaj vol na ražnju iz uvoda okretao baš pored Palme. Za ovu godinu, Đurđa tvrdi da će svoje goste opet hraniti roštiljom, navući im nekakve navijačke majice kad nastupa Hrvatska, a uz televizor za noćne utakmice ima spreman i projektor. Cijene pića kaže neće spuštati, ali izdvaja da će Karlovačko ići po 11 kuna za tu prigodu.
Caffe bar Conversano Ante Jozića i Code Gordana Špelića s pakračke Tržnice svojim će gostima također otvoriti svoja vrata uz TV prijenose uz garanciju da će biti siti i napiti bez da dublje zagrabe u svoje novčanike.
Podsjetimo Hrvatska svoje utakmice grupne faze igra 13. lipnja protiv Engleske u 15 sati, 18. lipnja protiv Češke u 18 sati te 22. lipnja protiv Škotske u 21 sat.
Jutros u medijima najavljenom odlukom Nacionalnog stožera od 15. lipnja radno vrijeme kafića (samo za terase) produženo je do ponoći.

IMG 20210611 105021