suveniri

Prema podacima koji se nalaze u povelji Bele IV. iz 1256. godine upravo ovdje u Pakracu kovao se prvi novac, Slavonski banovac. U povodu 765 godina od prve hrvatske kovnice, na inicijativu Turističke zajednice Grada, a u suradnji i partnerstvu s Hrvatskom poštom izdana je poštanska dopisnica Grada Pakraca, rečeno je na  sinoćnjoj svečanoj promociji koja je održana u vijećnici kurije Janković.

Gabriela Sabo Seleši, voditeljica ureda Turističke zajednice Grada objasnila je kako Pakrac nikada u povijesti nije bio dio filatelističkog svijeta pa im je želja bila da grad dobije svoju poštansku marku. No zbog komplicirane procedure i pravilnika po kojemu se na markama mogu nalaziti isključivo povijesne činjenice od nacionalne važnosti u povodu okrugle obljetnice, za sada ju nije bilo moguće izdati, no zato su dobili poštansku dopisnicu kojom se itekako ponose.

Dopisnica sadrži motiv Starog grada Pakraca i naravno Slavonskog banovca koje je nacrtao poznati hrvatski ilustrator Tomislav Tomić. U sinoćnjem izlaganju priznao je da nikad prije nije čuo za podatak o postojanju kovnice u Pakracu pa ga je ta činjenica zainteresirala i potaknula da se njime pozabavi. Iako za crtež Starog grada nije imao puno informacija i foto dokumentacije, dosta toga je morao improvizirati, no zadovoljan je konačnim rezultatima.

promocija dopisnice

Zadovoljstvo nije krila ni gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši da naš grad ima značajnu povijest kojom se svi Pakračani trebaju ponositi, no isto tako treba dalje istraživati, prezentirati i brendirati tu povijest kako bi se Pakrac prikazao kao važan povijesni gradić sa važnim povijesnim, dokazanim činjenicama, odnosno kako bi u budućnosti postao uspješna destinacija kontinentalnog turizma.

Pakračka arheologinja Tea Lokner održala je prezentaciju na temu povijesne važnosti Starog grada Pakraca, dok je njen kolega Krešimir Vacek predstavio virtualni 3D model Starog grada kojim su nanovo izgradili ovu utvrdu u virtualnom svijetu i omogućili nam da bar nakratko doživimo njezinu veličinu i značaj.

Ovom prilikom premijerno je predstavljen još jedan novi gradski suvenir, 4D razglednica Pakraca, domaćeg autora Krešimira Ećimovića. Radi se o naizgled običnoj razglednici koja upotrebom mobilne aplikacije „oživi“ i omogućuje njenom primatelju da pogleda 3D model Grada koji je skeniran dronom, ali isto tako pročita i mnogo korisnih informacija o poznatim gradskim znamenitostima.

Kako je rekao voditelj svečanosti Mario Barać, „došla su neka nova vremena, nove navike i novi turistički suveniri, koji nisu samo suveniri nego i pozivnice turistima da dođu i posjete Pakrac.“

Dopisnica Grada Pakraca može se kupiti u svim poštanskim uredima u Hrvatskoj po cijeni od 3,30 kuna, a dopisnica u Turističkom uredu Grada. „Pošaljite već sutra nekome ovu poštansku dopisnicu ili razglednicu i time promovirajte Slavonski banovac, prvu kovnicu novca i na kraju naš Grad Pakrac“, poručila je Gabriela Sabo Seleši.

IMG9148
IMG9149
IMG9152
IMG9153
IMG9159
IMG9163
IMG9167