Razred

Agencija za mobilnost i programe Europske Unije odobrila je lani Osnovnoj školi braće Radića Pakrac projekt razmjene učenika u dobi 11 i 12 (peti i šesti razred) godina nazvanom Become European math champions – Postanite europski prvak u matematici koji se odvija u okviru programa Erasmus +.

Erasmus+ je program EU-a kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladih i sport u Europi. Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) koja je odobrila sudjelovanje Pakračanima je javna ustanova u sustavu Ministarstva znanosti i obrazovanja, koja provodi i promovira programe Europske unije i druge međunarodne programe u području znanosti, obrazovanja, osposobljavanja i mladih.

nastavnica

Putovanja nisu otkazana nego odgođena

Projekt čija vrijednost samo u pakračkoj školi iznosi 29.900 eura je u početku bio zamišljen da će se provoditi u šest mediteranskih zemalja dvije godine počevši s prošlogodišnjim 1. rujna. No zbog epidemioloških mjera neke aktivnosti su odgođene tako da će biti i produžen rok njegovog provođenja. Nositelj projekta je škola Escola Bertí iz Španjolske, a partneri su uz našu školu Agrupamento de escolas de Frazão - Portugal, 4th Primary School of Livadia - Grčka, Istituto Comprensivo De Amicis-da Vinci – Italija, Scoala Gimnaziala, Mihai Eminescu, Radauti - Rumunjska. Projekt podrazumijeva pet mobilnosti, odnosno šest okupljanja učenika iz škola partnera po 6 dana na kojima će iz svake škole sudjelovati po četiri učenika i dva učitelja u pratnji što znači da bi iz Pakraca teoretski moglo sudjelovati 20 učenika i 12 učitelja. Oni će se okupljati u školama partnera. Prvo takvo okupljanje je trebalo biti prošle jeseni u Španjolskoj, Portugalu ovogodišnjeg ožujka, Grčka u svibnju, Italija u studenom 2021., a Pakrac i Rumunjska su na programu 2022. godine. No rokovi su sada pomjereni i još uvijek nepoznati.

Paula Lucić

Umjesto okupljanja uživo, koliko je to moguće projekt je preseljen na daljinu, a jedna od aktivnosti provodit će se na taj način danas i sutra. S početkom u 10 sati učenici 5. i. 6. razreda svih škola sudionica u projektu koji su se sami prijavili će tako danas i sutra putem Interneta rješavati zadatke iz matematike i engleskog jezika, a aktivnost je započeta pozdravnim govorima iz svake škole odrađene putem web kamera. U ime pakračke škole prijatelje u ostalim školama partnerima je pozdravila Paula Lucić, učenica 5. razreda čiji likovni rad, izrada loga koji će predstavljati cjelokupni projekt, je u prosincu pobijedio na natječaju. U poslijepodnevnim satima na isti način će iskustva razmijeniti i učitelji, rekla je ravnateljica Sanja Delač. 

Logo