IMG 9102

Ilija Turković st. novi je predsjednik, a Tomislav Stokić zapovjednik Vatrogasne zajednice područja Pakrac – Lipik. Zamjenik predsjednika je Darko Musulin iz DVD-a Poljana, dok je desna ruka zapovjednika Stokića dosadašnji zapovjednik Ilija Turković ml. Tajnik Zajednice će i sljedećih pet godina biti Zlatko Zerdin, odlučeno je na izbornoj skupštini Zajednice održanoj 4. lipnja u prostorijama DVD-a Poljana.

IMG 9106

Od ove godine novim Zakonom o vatrogastvu utvrđeno je da mandati čelnih ljudi umjesto dosadašnje četiri godine traju pet, a zapovjednike više ne bira Skupština, nego ih predlaže Predsjedništvo VZ, a potvrđuju gradonačelnici. Napomenimo i to da je zapovjedniku T. Stokiću iz Lipika ovo treći mandat zapovjednika Zajednice pa će na toj funkciji provesti ukupno 13 godina.
Iz izvještaja o radu za 2020. godinu podnesenog od strane tajnika Zerdina vidljiv je utjecaj koronakrize i u ovom sektoru. Izostale su rutinska društvene aktivnosti poput obilježavanja obljetnica društava ili vatrogasnih natjecanja. Jedino je u pakračkoj dvorani 16. veljače održan tradicionalni 4. Zimski kup. Sve to trebalo bi biti nadoknađeno sljedeće godine, kako stoji u planu rada VZP Pakrac-Lipik, iz kojeg čitamo da će financijska sredstva koristiti za redovne skupštine, obuke i napredak vatrogasaca, standardnu združenu vježbu, vatrogasna natjecanja te već uobičajene vatrogasne aktivnosti.

IMG 9093

O kolikim se novcima radi vidljivo je iz financijskog izvještaja. Prihodi Zajednice lani su bili nešto veći od milijun kuna, a rashodi stotinjak tisuća manji. Najviše novca slilo se iz pakračke (515 tisuća) i lipičke blagajne (388 tisuća), dok je županija kroz redovitu potporu uplatila 25 tisuća kuna. Iz uobičajenih rashoda naglašene su 32 tisuće kuna koje su otišle kao pomoć stradaloj Baniji, u čemu je svih 15 vatrogasnih društava sudjelovalo s po 2 tisuće kuna.

IMG 9096

Govoreći o operativi, dosadašnji zapovjednik Turković ml. 2020. godinu je ocijenio nešto mirnijom iz razumljivih razloga. Ukupno su imali 77 raznih intervencija na području Pakraca i Lipika, a posebno su ponosni na sudjelovanje svojih vatrogasaca na sanaciji štete u Sisačko-moslavačkoj županiji uslijed spomenutog razornog potresa krajem prošle godine. Turković je izvijestio i o strukturi operativnog članstva te stanju vatrogasne tehnike. Ispitanih vatrogasaca je 321, ispitanih vatrogasaca I. klase 121, dočasnika 125, dočasnika I. klase 139, časnika 34, časnika I. klase 23 te 2 viših vatrogasnih časnika. Podupirućih je 405 vatrogasaca, te 19 počasnih članova. Oko 150 članova je vatrogasne mladeži. Društva s područja Pakraca i Lipika između ostalog raspolažu s 11 navalnih vozila, 5 cisterni, jednim vozilom za šumske požare, 12 kombi vozila te jednim kamionetom. Raspolažu također i s 3 tehnička i 4 zapovjedna vozila, 9 vatrogasnih traktorskih cisterni te auto-ljestvama.

IMG 9101

Skupštini su, uz predstavnike svih vatrogasnih Društva s područja Zajednice, nazočili i Josip Ugrin zapovjednik te Marko Ašenbrener, pročelnik VZPSŽ. Osim njih, kratko se obrativši, novom je vodstvu čestitao i Miroslav Ivančić, predstavnik Grada Pakraca.
Skupština je zaključena svečanom dodjelom veteranske spomenice Zdenku Polettu za aktivno sudjelovanje u vatrogastvu od 1978. godine, ali i nezaobilaznim domjenkom koji su organizirale domaćice i članice DVD-a Poljana, zaslužne za svu izvrsnost od predjela do deserta.

IMG 9099

IMG 9100

IMG 9103

IMG 9105

IMG 9110