talijani publika

„Ovaj projekt KPD Sloga provodi već godinama, a do sada smo predstavljali zemlje čijih predstavnika manjina nema na našem području. Ove godine po prvi put predstavljamo državu, Italiju, odnosno manjinu koja obitava na području Pakraca, Lipika i okolice, zato pozivam naše sugrađane da poprate pripremljena događanja i uživaju u kulturi, gastronomiji i običajima naših susjeda, prijatelja, rodbine, pripadnika talijanske nacionalne manjine“, rekla je jučer Dubravka Špančić, tajnica KPD „Sloga“, u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ na simboličnoj svečanosti otvaranja manifestacije „Talijanski tjedan“.

Dubravka i LIonella

Lionella Brisinello, predsjednica Zajednice Talijana Lipika, uz čiju suradnju se organizira ova manifestacija, predstavila je Italiju riječima „zemlja sunca, mora, planina, zemlja pizze, vina, maslina i glazbe, ali i zemlja mode i arhitekture. Italija je jedna od najljepših zemalja svijeta s čak preko 50 zaštićenih UNESCO-vih spomenika kulturne baštine.“

„Iako su Talijani kroatizirani, u pozitivnom smislu, i vole ovu državu u kojoj žive, jako me veseli da isto tako njeguju svoju kulturu, tradiciju, baštinu, ali i prenose ju na mlađe generacije“, rekla je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i dodala da je ponosna na svoje talijansko porijeklo i na to da najveći dio talijanske manjine u Hrvatskoj živi upravo na ovim područjima.

Anamarija

Nakon svečanog otvaranja, manifestacija je nastavljena likovnom radionicom koju je vodila Ebony Lasić, na kojoj su djeca tehnikom akvarel crtala jedno od omiljenih talijanskih jela – pizzu. Uslijedile su projekcije dva filma, „Pinocchio“ za djecu i „Lude od sreće“ za odrasle, kao i predavanje prof. Branka Križana o povijesnim činjenicama i zanimljivostima o Italiji.

likovna radionica

Bogat kulturno-gastro-filmski program nastavlja se danas i sutra dokumentarnim i igranim filmovima, radionicama izrade talijanskih papuča i tjestenine, a sve će završiti koncertom profesora Osnovne glazbene škole. Više o programu Talijanskog tjedna, kojeg sufinancira Požeško slavonska županija, možete vidjeti ovdje. Ulaz na sva događanja je besplatan, uz poštivanje epidemioloških mjera.

hr. dom