cijepljenje

U četvrtak (27. svibnja) u pakračkoj sportskoj dvorani mobilni timovi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Doma Zdravlja županije nastavit će s cijepljenjem. Od 9 do 12 sati Pfizerom će se drugi put cijepiti građani (njih 214) koji su se prvi put cijepili na istom mjestu 22. travnja. Potrebno je da ponesu karticu koju su dobili prilikom prvog cijepljenja. Od 12 do 16 sati cijepit će građane koji su se prijavili putem platforme ili svog obiteljskog liječnika, izvijestio nas je dr. Ivan Beluškov, koordinator cijepljenja za Pakrac i Lipik. Mato Matijević, ravnatelj HZJZ Županije nam je rekao da je za ovo cijepljenje u Pakracu osigurano više od 400 doza cjepiva Pfizer i Astra Zeneca i vjeruje da će to biti dovoljno da se cijepe svi zainteresirani pa čak i oni koji nisu nigdje prijavljeni samo trebaju ponijeti zdravstvenu iskaznicu. Ista radnja po istom principu ponavlja se u petak u Lipiku kada će od 9 do 12 sati drugi put biti cijepljeni građani koji su prvi put cijepljeni 27. travnja, a nakon toga i svi ostali.

Procijepljena trećina stanovništva

Do sada je na županiju, uključujući i ovaj tjedan, stiglo 31.572 doze cjepiva s kojima je jednom dozom procijepljeno 35,1 posto odraslih stanovnika podjednako u svim dijelovima županije, a s dvije doze 15,1 posto. S takvom procijepljenošću smo treća županija u Hrvatskoj, rekao je ravnatelj Matijević.  

Ovakva procijepljenost pomalo daje i praktične rezultate u vidu statistike oboljenja. Danas je na županiji aktivno 79 slučajeva oboljenja. Pred osam dana (17. svibnja) ih je bilo 133, a podsjećamo da smo u prvi dan svibnja ušli s aktivnih 506 slučajeva.

Druga dobra vijest da je, od jučer obrađenih 162 uzorka, testiranih pozitivno tek devet ili 6 posto, a početkom mjeseca taj postotak se kretao između 20 i 24 posto.

Statistika se popravlja i na lokalnoj razini. Danas je u Pakracu aktivno 8 slučaja oboljenja, a u Lipiku dva. Još u petak (21. svibnja) je u Pakracu bilo 16 slučaja oboljenja, a u Lipiku četiri. U danu zadnjeg masovnog cijepljenja 12. svibnja u Pakracu je bilo 34, a u Lipiku sedam aktivnih oboljenja.