banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 Svi Španovcani

Svetom misom na prostoru ispred vatrogasnog doma i izbornom skupštinom, jučer je Zavičajna zajednica Španovčana u Španovici obilježili blagdan Duhova koji je do 1942. godine slovio kao blagdan njihova sela po kojem se zvala u 2. svjetskom ratu spaljena i u potpunosti razrušena crkva.

Nakon mise održana je izborna Skupština Zavičajne zajednica Španovčana na kojoj je nakon 20 godina umjesto Borisa Pleše za novog predsjednika izabran Marko Svjetličić, 39-godišnji učitelj fizike u Osnovnoj školi Lipik. Marko je od osnutka, 1993. godine, četvrti predsjednik Zajednice, nakon Antuna Erjavca i Tomislava Kufnera.

Marko Svjetlicic

Dosadašnji dugogodišnji predsjednik Boris Pleša podsjetio je na učinjeno od postanka Zajednice, prije svega na krčenje groblja, izgradnju spomen obilježja (1998.) i spomenika masovnoj grobnici pobijenim Španovčanima 6. listopada 1942. godine, obnovu vatrogasnog doma i spomen prostora oko njega, uključujući i zvonik crkve (1996.), ali i na neuspješnu borbu za povrat otete imovine što je za Španovčane, mada nije riječ o egzistencijalnom nego moralnom pitanju, bilo veliko razočaranje.

Tragedija Španovčana, ali i život u Španovici ostao je u tom razdoblju zapisan kroz četiri objavljene knjige braće Erjavec, Antuna „Španovica“ i „Ajde dida kad si bio mali“ te Zvonimira „Španovačko rodoslovlje“ i Rječnik španovačkog govora, a svih tih godina Španovčani iz raznih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva, su se okupljali dva puta godišnje: za blagdan Duhova i listopadsku komemoraciju pobijenim i u poračju nestalim Španovčanima.

Unazad dvije godine upravo za te dvije aktivnosti Španovčani su potrošili 8.200 kuna koje su na račun društva prikupili temeljom članarine ili donacija, izvijestila je Davorka Pleše.   

Boro i Davorka  

Za potpredsjednika društva je izabran Dalibor Draksler, a u Izvršni odbor Matija i Božidar Vizjak iz Novske, Berti Erjavec iz Zagreba, Ivan Svjetličić iz Požege i Boris Pleša.

U ime Grada Pakraca Španovčane je pozdravio Miroslav Ivančić, donedavni predsjednik Gradskog vijeća, istakavši potrebu da istinu o Španovici pronose sami Španovčani, a ne netko drugi te ih pozvao na suradnju s pakračkim braniteljskim udrugama.

Misu prije skupštine je služio pakrački župnik Jozo Zorić.

Misa Španovica

Španovica je jedno od četiri naselja u Hrvatskoj kojeg su partizani spalili u 2. svjetskom ratu, znatan dio stanovnika pobili, a ostale raselili s trajnom zabranom povratka. Imovinu im je, nakon što su okarakterizirani kao državni neprijatelji, oduzeo jugoslavenski komunistički režim, naselio u njihovo selo doseljenike iz Bosne, te preimenovao naselje u Novo Selo. Nakon osamostaljivanja Hrvatske i Domovinskog rata naselju je vraćeno ime Španovica, ali najveći dio imovine Španovčanima nikada nije vraćen u naturalnom smislu, već dijelom kroz simbolične dugogodišnje novčane isplate. 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić