AGL BRECELJ

Uskoro (1. lipnja) će se napuniti godinu dana otkada su zaposlenici i mehanizacija Gorenjske gradbene družbe Kranj i njihovi kooperanti prisutni na aglomeraciji u Pakracu, što je i približno polovina ugovorenog roka (27. lipnja 2022. godine). Stoga smo odgovore na neka pitanja potražili kod Jože Brecelja, njihovog voditelja projekta.

Kako ste nakon godinu dana zadovoljni s radovima u Pakracu?

Izgradnja cjevovoda odvodnje i vodoopskrbe u gradskim naseljima Pakraca i Lipika izvedena je prema planiranome obimu, no ima nešto kašnjenja na transportnom vodoopskrbnom cjevovodu od vodospreme Pakrac do Lipika. Zbog usklađivanja radova na aglomeraciji i interesa oba grada malo su u kašnjenju i završni radovi na izgrađenim dionicama, ali ipak planiramo da se stanje finalizira do ljeta.

Ide li sve u predviđenom roku i financijskom obimu?

Glavni dio radova, ugradnja cijevi i okana je u planu, prema brojkama čak i ispred, a za dalje će se intenzitet radova usmjeriti na prespajanja nove mreže u funkciju, s time i radovi na kućnim priključcima te finalizacija zastora. Financijska realizacija prati izvođenje, također i plaćanja prema uvjetima ugovora sa naručiteljem.

Što je do sada bio najveći problem?

Najveći problem izgradnje je mnoštvo postojeće instalacije na koju nailazimo tijekom izvođenja iskopa te umještanje novih cjevovoda u raspoloživ prostor u tlu. Dio tih postojećih instalacija ima stare evidencije pa ih se nije moglo označiti i predvidjeti prije samog početka izvođenja zemljanih radova, a na više od pola njih naišli smo tijekom provođenja iskopa. Neke smo na žalost i devastirali.

Aglomeracija cijevi

Kakva je suradnja s Vodama Lipik i Gradom Pakracem?

Kao i od samog početka nakon našeg dolaska u Pakrac, angažman djelatnika i rukovodstva tvrtke Vode Lipik omogućavao je nesmetano izvođenje radova, ili sa suportom na prespajanjima i otklanjanju devastacija na postojećoj mreži odvodnje i vodoopskrbe, ili sa savjetovanjem kod uklapanja projektnih rješenja nove mreže u postojeći sustav. To isto važi i za sve preostale tvrtke koje u Pakracu i Lipiku upravljaju elektroenergetskom, plinskom i telekomunikacijskom mrežom. Moram se zahvaliti i osoblju gradske uprave Pakrac, osobito gospođi Mariji Čar, koji su nam pružili savjete u trenutku kad smo se umještali u područje Pakraca, a i kasnije kad smo usklađivali regulacije prometa i druge uzurpacije javnih površina. Isto tako od velikog značaja će za dalje imati usaglašavanje provedbe završnih radova, pogotovo uređenje zastora prometnih i pješačkih površina.

Što bi moglo biti bolje?

Ovo vam je pitanje nezahvalno, ali moramo biti i samokritični. Moja želja je bila da se radovi u gradskoj jezgri završe ranije, barem do sredine svibnja.

Zašto se s radovima na pojedinim mjestima poput Bolničke ulice ili Trga bana Josipa Jelačića nakon nekoliko tjedana prekida opet vraćate, odnosno zašto otvarate stalno nova radilišta, a postojeće ne završavate?

Radovi na Trgu bana Josipa Jelačića su prema predviđenom obimu zahvata aglomeracije završeni osim asfaltiranja prekopa, koje se planira u drugoj polovini svibnja. Radovi na Bolničkoj ulici su u fazi prespajanja kućnih priključka a to je moguće tek nakon provedbe svih ispitivanja i kasnije priključenja samih cjevovoda na postojeću mrežu. Na završnom uređenju Bolničke ulice Grad uređuje i instalaciju za novu javnu rasvjetu i pripremu za popločenju dijela pješačke zone u stilu Ulice hrvatskih velikana.

U gradu je puno iskopanih rupa, budućih šahti, koje su tjednima nezavršene. Zašto?

Više sam puta u mojim odgovorima naveo da gradimo infrastrukturnu mrežu, koja se spaja u postojeći sustav. Naša je obaveza tijekom građenja osigurati funkcioniranje sve postojeće infrastrukture koje koristi pučanstvo Pakraca. Zbog toga je nužno prije početka zemljanih radova izvesti by-pass ili privremeno upravljanje postojeće infrastrukture, a to građani doživljavaju kao da smo nešto otkopali i otišli. Poslije ugradnje i prije spajanja novoizgrađene mreže u postojeći sustav neophodno je izvesti sva testiranja i ispitivanja, kako bi dokazali da novi sustav zadovoljava svim standardima u smislu kvalitete građenja, zaštite okoliša i uvjetima  za isporuku pitke vode korisnicima.

Asfalt u Bolničkoj ulici u svibnju i lipnju

Kada će početi sanacija završenih ulica, primjerice građanima je prometno najvažnija i najinteresantnija  Bolnička ulica?

Svi su detalji doneseni od strane Grada, tako da će se završni radovi u prvome dijelu, od banke do Ulice prilaz za Mali most, izvesti do kraja svibnja, a prema planu druga dionica, do Ulice baruna Trenka, u lipnju.

bolnička svibanj

Zašto je na neke bivše travnate površine, primjerice Tomislavova ulica, umjesto zemlje navezen kameni materijal?

Radovi u Ulici kralja Tomislava nisu završeni, osim ugrađenih cjevovoda. Nakon provedbe svih ispitivanja i priključenja se vraćaju sve zelene površine u prvobitno stanje.

Građanima niz prekopa preko ceste izgleda završen, ali se ne asfaltiraju. Zašto?

Svjesni smo svoje odgovornosti i do privremenog uređenja pješačkih i prometnih površina, zato naši djelatnici na gradilištu dnevno brinu za ispravnost i sigurnost tih prekopa, ali bih ipak zamolio za strpljivost jer je grad živo gradilište. Naša je ugovorna obaveza i asfaltiranje pa smo taj dio posla dogovorili sa kolegama iz tvrtke Ceste Bjelovar koji su tijekom travnja uklopili i naše gradilište u njihov povećan obim posla, pri čemu su imali i dosta nepovoljne vremenske uvijete za izvođenje asfalterskih radova. Prema dogovoru s njihovim rukovodstvom, obećana je povećana prisutnost u Pakracu i Lipiku pa bi morali ispoštovati  planove.

Na tiskovnoj konferenciji u rujnu ste najavili u lipnju završetak radova u užem centru Pakraca. Hoćete li se držati tog roka?

Ako ne naiđemo na neke veće poteškoće tijekom provedbe radova u Ulici Gojka Šuška, gdje moramo ugraditi još oko 60 metara vodoopskrbne cijevi u nogostupu i približno 100 metara kanalizacijske cijevi u prometnoj traci, moja izjava bi trebala imati svoje značenje.

Imate li potrebu još nešto istaknuti za kraj ovog razgovora?

Još jednom bih se građanima Pakraca i Lipika zahvalio za njihovu strpljivost i razumijevanje sa svim problemima koje donosimo svojim radom u vašim životnim uvjetima i okruženju, u nadi da će se razina suradnje nastaviti i na drugim područjima gdje ćemo tek započeti s radom i za razdoblje do završetka svih radova.