kutije

Na 22 uobičajena biračka mjesta u nedjelju od 7 do 19 sati za lokalnu i regionalnu vlast moći će glasovati 6967 pakračkih birača.

Na biračkim mjestima glasače će čekati četiri glasačka listića i isto toliko kutija, a birači srpske nacionalne manjine imat će i dva dodatna.

Birači iz općeg biračkog popisa glasovat će za lokalnu vlast; izbor gradonačelnice Pakraca (jedna kandidatkinja) i 13 predstavnika u Gradskom vijeću preko tri kandidacijske stranačke liste.

Na regionalnoj (županijskoj) razini birači mogu glasovati za izbor župana/ice između tri kandidata/kinje te 35 vijećnika županijske skupštine preko pet koalicijskih ili stranačkih lista.

Birači koji se izjašnjavaju kao pripadnici srpske nacionalne manjine, a takvih je sada na popisu 1099, imaju mogućnost dodatno glasovati za izbor zamjenice gradonačelnice (jedna kandidatkinja) odnosno zamjenika/ce župana/ce, dužnost za koju ima po jedan kandidat i kandidatkinja.

Epidemiološke mjere

Osim uobičajene važeće osobne iskaznice, birači na biračka mjesta moraju ponijeti zaštitne maske. Obvezni su držati razmak do dva metra i na ulazu dezinficirati ruke, a preporuča im se i upotreba vlastite kemijske olovke.    

Članovi biračkog odbora ovog su puta zaduženi osim za regularnost izbora i za provođenje epidemioloških mjera, pri čemu će im zahtjevniji posao biti obilaziti birače kojima je određena samoizolacija pa će svoj glas, uz prethodnu najavu, moći dati na svom kućnom pragu. No do jutros takvih prijava nije bilo, kaže Ivona Sandrin, predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva.

Birači koji iz nekog razloga nisu upisani u popis birača, a imaju pravo glasovanja, to će moći ostvariti putem potvrde koju mogu dobiti od nadležnih tijela na porti zgrade „općine“ koja će za tu namjenu u nedjelju raditi od 7 do 19 sati.