cijepljenje

Nakon 22. travnja kada je cjepivom Pfizer u pakračkoj sportskoj dvorani procijepljeno 200 stanovnika ovog kraja, danas je Hrvatski zavod za javno zdravstvo županije organizirao i drugo takvo cijepljenje na kojem se očekuje da će od 9 pa do 16 sati mobilni timovi HZZJ i Doma zdravlja županije procijepiti više od 700 stanovnika. Kako je takvo masovno cijepljenje za petak predviđeno u Lipiku s oko 600 doza dr. Ivan Beliškov, koordinator cijepljenja na području Pakraca i Lipika pretpostavlja da će biti procijepljeni svi stanovnici ovog kraja koji su do subote iskazali interes kod svog obiteljskog liječnika. Oni kod kojih se taj interes pokaže naknadno trebaju se prijaviti svom liječniku, jer će cjepiva biti i za organizaciju novog punkta za masovno cijepljenje, a on najavljuju uskoro na isti način cijepljenje i s drugom dozom.

U cijepljenje je danas uključen tim s 15-ak osoba tako da ide vrlo brzo i oko 13 sati su građani doslovno iz automobila išli za stol za evidenciju. Kako nam je reklo medicinsko osoblje, malo gužve je bilo na početku, jer se svi nisu držali termina koji su dobili od liječnika, što je bitno, naglašava i dr. Beliškov. Uz kapacitet od 100 cijepljenja u sat vremena, do 13 sati je procijepljeno više od 400 osoba. 

stol evidencija

Županija u padu, Pakrac u porastu

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 222 slučaja zaraze koronavirusom od čega je 16 osoba hospitaliziranoNa posljednjem testiranju obrađen je 161 uzorak, od kojih je 21 pozitivnih. Svi ti statistički podaci ukazuju da se epidemiološko stanje popravlja. No to ne vrijedi i za Pakrac u kojem je danas bilo aktivno 34 slučaja oboljenja (jučer tri nova), a u Lipiku 12. U odnosu na 7. svibnja (petak) u Pakracu je to porast za sedam ili 20 posto dok u Lipiku je to pad za čak 16 oboljelih. 

Na županiji je tog istog dana bilo 379 aktivnih slučajeva, tako da ona bilježi pad od čak 157 (41 posto). Taj pad na županiji je i posljedica sve manjeg udjela zaraženih među testiranim. Dok je on iznosio početkom ovog mjeseca na tjednoj bazi oko 20 posto, u posljednjih sedam dana (od 6. svibnja) prema službenim podacima Stožera testirano je 1198 osoba, a pozitivnih je bilo 151 ili 13 posto.  

čekanje