strosmayerova

Tijekom travnja izvođači radova na pakračko-lipičkoj aglomeraciji ugradili su novih 3546 metara kanalizacijskih cjevovoda, čime su od početka radova (lanjski lipanj) ukupno ugradili više od 26 kilometara, što je 54 posto od ukupno ugovorenih 49.768 metara, proizlazi iz njihovog mjesečnog izvješća kojeg prosljeđuju formalnom investitoru Vodama Lipik.

Na sustavu vodoopskrbe u travnju su ugradili novih 1260 metara cjevovoda, čime su došli ukupno na bezmalo 27 kilometara ugrađenih cjevovoda ili 70 posto ukupno ugovorenih 36.370 metara. Gledajući financijski, nakon 54 posto ugovorenog vremenskog roka odrađeno je posla u vrijednosti 75 milijuna kuna ili 51 posto od ugovorenih 146,7 milijuna kuna (bez PDV-a).

zemlja Gundulićeva

Tijekom travnja Gorenjska gradbena družba i sedam kooperanata koristilo je na radilištima 187 zaposlenika, među kojima, što nas posebno veseli, i sedam asfaltera te standardnu mehanizaciju koju čine 29 različitih vrsta rovokopača, 16 kamiona te 30-ak drugih strojeva.

Prema njihovoj tjednoj najavi regulacije prometa, trenutno im je u Pakracu otvoreno 18 radilišta u svim dijelovima grada.

Prođe prva godina

Za tri tjedna će se navršiti točno godinu dana od dolaska prvih slovenskih bagera na naše ulice. Iako je još prilikom potpisivanja ugovora, lani u veljači, njihov direktor zamolio građane za strpljenje, a stalno to čini i Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik, sudeći po reakcijama na naše tekstove na društvenim mrežama, a i po pozivima u uredništvo, strpljenja je sve manje. Građanima nije jasno zašto se stalno i iznova vraćaju na ista radilišta, primjerice u Bolničkoj ulici, ili na Trgu bana Josipa Jelačića. Nezadovoljni su činjenicom da rupe za buduće šahte ostanu tjednima nezavršene i nezatrpane što otežava promet i ulazak/izlazak u dvorišta. Pitaju zašto se ne asfaltiraju brojni prekopi po ulicama gdje laicima izgleda da su radovi završeni. Nekolicina njih je pozivima u uredništvo izrazila ogorčenje zbog pustoši koje po pitanju pakračkog zelenila ostaje iza radova. Prošlog mjeseca je to bio slučaj s Gundulićevom, a ovog s aktualnim stanjem u Strossmayerovoj ulici. Stanovnici Tomislavove ulice se pitaju zašto je nakon završetka radova u gornjem dijelu te ulice na nekadašnje travnate površine navezen kameni materijal umjesto zemlje.

bolnička svibanj

Gradonačelnica Anamarija Blažević kaže da je to samo privremeno i da će po završetku radova kameni materijal biti zamijenjen zemljom svugdje gdje je bila zelena površina. Nažalost niti od nje nismo uspjeli doznati ono što je trenutno građanima najinteresantnije, završetak radova u Bolničkoj ulici koja je po pitanju kolničkog asfalta, ali i stanja pješačkih nogostupa, sigurno trenutno u najlošijem stanju. Puno je prigovora i zbog oštećivanja infrastrukture koja nema veze s aglomeracijom, primjerice telefonskih/optičkih kabela. Uglavnom, početno veliko građansko razumijevanje i strpljenje je poprilično splasnulo. No, treba istaknuti da smo imali i nekoliko pohvala na izvođače, primjerice na sanaciju dvorišnih ulaza i zelene površine u Ulici Kalvarija.

kalvarija zelenilo

Još godinu dana

Struka i nadležni koje smo konzultirali kažu da je sve to normalno i da kod radova tako velikog obima i prostorno raštrkanih, drugačije nije moguće. Što se tiče zelenila i asfaltiranja, izvođač se ugovorom obvezao sve vratiti u početno stanje pri čemu je logično da ne može posaditi stabla stara 30-ak ili više godina. Pri tome treba uzeti u obzir da mu je rok za sve to 27. lipnja 2022. godine. Ne preostaje nam ništa drugo nego ovo stanje podnositi još 13 mjeseci i nadati se da će doista sve biti odrađeno kako je zamišljeno i ugovoreno.

Grafrićeva