evidencija

Idućeg tjedna mogućnost cijepljenja protiv koronavirusa na području Pakraca i Lipika imat će svi zainteresirani građani, kaže Mato Matijević, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Županije. Za Pakrac i Lipik prema njihovim planovima treba doći ukupno 1200 doza cjepiva Pfeizer. Ovisno o prijavljenom interesu, dio tog cjepiva mobilni timovi HZJZ-a i županijskog Doma zdravlja će u srijedu 12. svibnja od 9 do 16 sati cijepiti na punktu u pakračkoj sportskoj dvorani, a drugi dio dva dana poslije u lipičkoj. Građani koji su iskazali interes će točan termin dobiti od svog obiteljskog liječnika i kako se ne bi stvarale gužve trebaju ga se pridržavati. Građani koji se do sada nisu prijavili za cijepljenje obiteljskom liječniku nemaju potrebe dolaziti na punktove, već prije toga se prijaviti obiteljskom liječniku, upozoravaju iz HZJZ-a. 

dvorana red

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 379 slučajeva zaraze koronavirusom, 346 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 33 osoba je hospitalizirano. Na posljednjem testiranju obrađeno je 138 uzoraka, od kojih je 19 pozitivnih (14 posto). Oba ova statistička podatka su u usporedbi s prvim danom svibnja u opadanju. Toga dana je bilo u županiji 506 aktivnih slučajeva, što je pad za 127 ili četvrtinu. Prošloga mjeseca od broja dnevno testiranih 24 posto je bilo pozitivnih.

No stanje u Pakracu i Lipiku se ne popravlja. Jutros je u Pakracu bilo 27, a u Lipiku 28 aktivnih slučajeva, ili ukupno 55 što je za 8 više nego 3. svibnja.