Duško knjiga

„82 godine u tvornici na otvorenom“ naziv je nove knjige autora Duška Kličeka koja je jučer promovirana u restoranu „Poljoprivrede“ d.d. Lipik pored lipičke ergele.

Na 136 stranica bogato ilustriranih fotografijama u njoj je zapisan nastanak ovog poljoprivrednog kombinata, „njegov razvoj pod raznim imenima i gospodarima, od volovske i konjske zaprege do najsuvremenije mehanizacije“, kako je to na predstavljanju istaknuo autor. Nadalje, piše o pretvorbi u dioničko društvo, kao i što je tvrtka danas, predstavlja njen proizvodni potencijal. No to nije samo priča o hektarima i prinosima, traktorima. U njoj su zapisana sjećanja bivših dugogodišnjih zaposlenika, života unutar dvorišta ergele koja je nekada bilo i stambeno naselje i slično.    

U uvodnim stranicama, pozivajući se na različite izvore, autor piše o početcima zapisane poljoprivredne proizvodnje u ovom kraju, ali i cijelo to vrijeme prati nastanak i put lipičke ergele koja je godinama djelovala u sastavu „Poljoprivrede“. U završenom dijelu je predstavljena upravljačka struktura tvrtke, svi njeni proizvodni objekti i najvažnije proizvodne grane s popisom svih zaposlenika od 1938. godine do danas.

knjiga stol

Predgovor knjizi je napisao Željko Viboh, direktor, dok završni osvrt daje Vinko Strganac, njegov zamjenik, jučer ujedno i prvi govornik na promociji koji je predstavio „Poljoprivredu„ danas istaknuvši da je riječ o uspješnom i stabilnom poduzeću, dobitnici Zlatne kune, priznanja Hrvatske gospodarske komore, koja se danas bavi ratarstvom, stočarstvom i uzgojem ljekovitog bilja te ostvaruje vrlo dobru suradnju s malim proizvođačima. Pored toga, karakterizira ju i dobar plasman proizvoda na tržištu, koji osim u Hrvatskoj završavaju i u Mađarskoj, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Slovačkoj i Češkoj. Dobro poslovanje i zastupljenost struke omogućuju joj korištenje fondova Europske unije te su samo u ovoj godini prošli na četiri takva natječaja. Sada imaju 28 zaposlenika, a u planu im je i uvođenje prerade i dorade proizvoda.

Direktor Željko Viboh govorio je o ideji nastanka knjige do koje je došlo nakon što su financijski drugima često pomagali u izdavanju sličnih tiskovina. U početku je bio strah da će, zbog u ratu izgorjele arhive, teško biti prikupiti podatke. No, autor ih je na kraju prikupio i previše.

„Zbog ljudi, zemlje i konja…“

Sam autor je bio vrlo kratak, podsjetio na činjenicu da je u 80-im godinama prošlog stoljeća u „Poljoprivredi“ radilo 350 zaposlenika koji su obrađivali s kooperantima oko 5000 hektara zemlje, ali i na činjenicu da su 1982. godine kupili konje i obnovili ergelu, no uslijed raznih zakonskih i pretvorbenih izmjena su ostali i bez konja i bez značajnog dijela zemlje. „Zbog tih vrijednih ljudi, zemlje i konja bilo je časno pisati ovu knjigu“, završio je Kliček.

knjiga Kasana

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana je istaknuo da ga veseli svaka knjiga i uvijek je dobro zapisati povijest jer ono što se ne zapiše se zaboravi. Sjetio se pokojnog dugogodišnjeg direktora Željka Butorca i njegovog doprinosa u vremenu kada se iz jednog sustava  prelazilo u drugi, koji je u Lipiku bio tim teži jer su bile ratne prilike. Unatoč tome i dobrom modelu privatizacije, zahvaljujući kojem su još uvijek bivši i sadašnji zaposlenici većinski vlasnici, „Poljoprivreda“ je ostala stabilna tvrtka. Naročito je pozdravio planove razvoja u uvođenju segmenta dorade te njihovu uspješnost u natječajima EU fondova.

Znakovito je da je Kasana rekao da ga naročito veseli slijedeća Kličekova knjiga koje će se odnositi na povijest sporta u Lipiku.

Umirovljeni novinar „Pakračkog lista“ Duško Kliček je unazad 30-ak godina objavio 21 knjigu i brošuru pišući o različitim segmentima povijesti (gospodarstvo, sport, naselja, stanovništvo, vatrogastvo, pčelarstvo) Pakraca, Lipika, Daruvara i Novske čime je postao najplodonosniji autor u ovom kraju.

knjiga ostali