dvorana red

U Požeško-slavonskoj županiji broj oboljelih je u opadanju, no u porastu je na području Pakraca i Lipika. Jučer je u Pakracu bilo 24 aktivna, a u Lipiku tek jedan manje, dakle ukupno 47, što je najviše u ovoj godini. U odnosu na 29. travnja to je porast za 19 oboljelih osoba.

U županiji je danas aktivno 448 slučajeva zaraze koronavirusom. U odnosu na prvi dan ovog mjeseca to je za skoro 60 osoba manje. No zabrinjava porast hospitaliziranih kojih je jutros bilo 41 (15 na pakračkom covid odijelu) ili 13 više nego prvog dana svibnja. Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Županije to objašnjava činjenicom da klinička slika uvijek kasni za epidemiološkim stanjem te je to zaostatak od prije desetak dana i da će se smirivanjem stanja po pitanju novooboljelih popraviti i klinička slika.

Ohrabruje da je na posljednjem testiranju obrađeno 195 uzoraka, od kojih je 27 pozitivnih, što je 14 posto. U prvih pet dana svibnja testirane su ukupno 982 osobe od kojih je 161 bilo pozitivno što je 16 posto, znatno manje nego u travnju kada je to iznosilo oko 25 posto.

Mato vani

M. Matijević najavljuje da će idućeg tjedna u dva ili tri dana na punktovima u sportskim dvoranama biti cijepljeni svi s područja Pakraca i Lipika koji su kod svojih obiteljskih liječnika izrazili interes. Takvih je sada prema njegovim informacijama oko tisuću. Točni termini, mjesto, broj i vrste cjepiva bit će poznati do kraja tjedna. Stoga on poziva stanovništvo da se kod svojih liječnika ili putem platforme cjepise.hr prijave.

„Jučer je u Požegi u sportskoj dvorani cijepljeno oko 600 građana. Danas se cijepi u sportskoj dvorani u Velikoj. Sad primamo 4000 doza tjedno cjepiva i to je značajna količina. I dalje cijepimo prioritetne skupine; zdravstvene djelatnike, žurne službe, turističke djelatnike, medije...“, rekao je Matijević.