županoijska vijećnica

Pet lista, tri kandidata za župana/icu i dva kandidata za zamjenika/ce župana/ice iz redova srpske nacionalne manjine natjecat će se na lokalnim izborima 16. svibnja za županijske dužnosti, objavilo je Županijsko izborno povjerenstvo na službenoj županijskoj stranici.

Kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke umirovljenika za županicu je Antonija Jozić sa zamjenikom Ferdinandom Trohom. Ispred Domovinskog pokreta i Mosta kandidat za župana je Josip Ređo i zamjenica Vedrana Vondrak dok je Socijaldemokratska partija Hrvatske za župana kandidirala Luku Samardžiju i zamjenicu Arijanu Pospišil.

Za 31 vijećničko mjestu u Skupštini županije u naredne četiri godine natjecat će se 155 kandidata s pet lista: koalicijska lista DP i Mosta s nositeljem Josipom Ređom, koalicijska lista HDZ-a i HSU s nositeljem Željko Glavićem, koalicijska lista Narodne stranke-Reformista, Hrvatske seljačke stranke braće Radić i Stranke hrvatskih umirovljenika s nositeljem Predragom Livakom, te lista SDP-a s nositeljem Lukom Samardžijom. 

Što se tiče kandidata Pakračana pronašli smo ih na dvjema listama: na listi HDZ/HSU Miroslav Ivančić je na 4. mjestu, Antun Frićer je 16., a Višnja Klobučar 30. Na listi SDP-a Zoran Krejči je na 8. mjestu, Vesna Tomić na 23., a Katarina Ranogajec na 25.

Za zamjenika župana/ce iz redova srpske nacionalne manjine Samostalna demokratska srpska stranka je kandidirala Nikolu Ivanovića, a Tamara Puač je kandidatkinja grupe birača.

U odnosu na prošle izbore 2017. godine za skupštinu je kandidirano čak četiri liste manje, umjesto tadašnja četiri kandidata za župana sada ih imamo tri, dok je kod manjinskih izbora broj kandidata identičan.

Također, u odnosu na prošle izbore primjetljivo je da se nitko od pojedinačnih županijskih dužnosnika nije ponovo kandidirao pa će župan Alojz Tomašević sa zamjenicima Željkom Jakopovićem i Vedranom Neferovićem, kao i zamjenik župana iz redova srpske manjine Miroslav Grozdanić te dužnosti obavljati još oko mjesec dana.  

Svi birači za županijske dužnosnike 16. svibnja će moći glasovati na istim biračkim mjestima gdje glasuju za gradske izbore.