testiranje bolnica Large

Od jučer 238 testiranih na prisutnost korona virusom na području naše županije pozitivno je bilo 67 testova, što je visokih 28 posto. S ovih novih 67 zaraženih osoba broj aktivnih slučajeva zaraze iznosi 311 što je najviše još od prosinca, a dodatno zabrinjava da broj aktivnih iz dana u dan raste. U ovoj tjedan (ponedjeljak 12. travnja) smo ušli na području županije sa 186 aktivnih oboljenja i baš svaki dan je bilo registrirano 20-tak novih tako da je tjedni porast iznosio 125 slučajeva ili 60 posto, proizlazi iz dnevnih izvješća županijskog stožera civilne zaštite.

U šest radnih dana ovog tjedna testirano je na području županije 1167 osoba, a pozitivnih je bilo 234 ili visokih 20 posto.

Od županijske statistike jedini utješni pokazatelj je da broj hospitaliziranih osoba ne raste i konstantno je bolnicama dnevno između 17 i 19 oboljelih osoba. 

Kako nam je rekao epidemiolog dr. Ante Vitalija neki poseban izvor zaraze ne postoji  i on ovo svakodnevno povećanje pripisuje još uvijek obiteljskim druženjima tijekom uskrsnih blagdana, ali i obiteljskim okupljanjima u sklopu Prve pričesti kojih je prošlog vikenda u požeškim župama bilo nekoliko.

Lokalna statistika znatno bolja

Statistička epidemiološka slika na području Pakraca i Lipika je znatno povoljnija. Prema podacima dr. Vitalija  jučer je na području Pakraca bilo 20 aktivnih, s na području Lipika šest  slučajeva. U ovaj tjedan smo na području Pakraca ušli sa 17 zaraženih, odnosno 12 u Lipiku, dok je 1. travnja bilo 13 zaraženih Pakračana i 11 Lipičana pa možemo  konstatirati da je u Pakracu prisutna trend blagog porasta, a u Lipiku čak i pada broja zaraženih.

Nažalost broj  doza cjepiva koji tjedno pristižu u županiju se ne povećava u onoj mjeri u kojoj se je to najavljivalo. Tako je dr. Vitaliji za idući tjedan najavljena isporuka 810 doza Pfizer te 600 Astra Zenece s koje će najvećim dijelom biti distribuirane kroz ambulante obiteljske medicine.