sijalica

Sredstvima Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas u četiri kuće  u  Bjelajcima, najudaljenijem naselju Grada Pakraca smještenom na sjevernim obroncima Psunja, je  pušten u rad sustav napajanja električnom energijom putem fotonaponskih ćelija.

selo bjelajci

Puštajući u rad sustav direktor  Fonda Siniša Kukić je u  prigodnoj svečanosti istaknuo da   u domovini u kojoj je rođen Nikola Tesla koji je pretvorio noć u dan i osvijetlio čitav svijet, ne možemo dopustiti da u 21. stoljeću postoji kuća koja nema električnu energiju.  Elektrifikacija Bjelajaca nam je pokazatelj kako ćemo ići u tom pravcu i na  ovaj način, fotonaponskim ćelijama, ćemo u narednih godinu dana električnu energiju dovesti u sto kuća. U ove četiri u Bjelajcima i dvije na području  Siska je utrošeno oko 400.000 kuna pri čemu se komplet za svako domaćinstvo sastoji od fotonaponske lamela, pripadajućih kablova, led sijalica i hladnjak  kao poklon stanovništvu na postradalom području.  Želim mještanima Bjelajaca da im nakon od ovog dana život bude ljepši, rekao je Kukić.

Cilj ove vlade je do kraja mandata dovesti struju u sva domaćinstva. Do kraja iduće godine je plan u potpunosti obnoviti niskonaponsku mrežu, a nakon toga i preostalima na ovaj način  čime želimo ljudima omogućiti da kvalitetno žive na svojim ognjištima, rekao je potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević.

Milošević

Lani smo elektrificirali  Rogulje i Cikote, sada Bjelajce i do kraja godine Jakovce. Time  stvaramo uvjete za normalan život na ovom području  gdje života nije bilo jako dugo, ali  i uvjete za voćarstvo, rekao je pakrački dogradonačelnik Nikola Ivanović,  zahvalivši  Vladi RH,  potpredsjedniku Miloševiću i  Fondu.  

Domaćin

U ime mještana svima koji su doprinijeli da električna energija dođe u Bjelajce  zahvalio se je Jasmin Gunjavić u čijem dvorištu je i održana prigodna svečanosti istaknuvši pri tom da osim njegove četveročlane obitelji tu još žive tri s ukupno devet osoba.    

Uz brojne medije puštanju u rad solarnih panela je prisustvovala i saborska zastupnica Dragana Jeckov, dogradonačelnik Pakraca Marijan Širac,  predstavnici HEP-a i izvođača radova Eko sistem.