parkiranje

Tijekom ožujka izvođači radova na pakračko-lipičkoj aglomeraciji ugradili su novih 3431 metara kanalizacijskih cjevovoda čime su od početka radova (lanjski lipanj) ukupno ugradili nešto manje od 20  kilometara što je 39 posto od ukupno ugovorenih 49.768 metara. Pored toga, u ožujku su ugradili 84 novih kanalizacijskih kućnih priključaka ili ukupno do sada 627, proizlazi iz njihovog mjesečnog izvješća kojeg prosljeđuju formalnom investitoru Vodama Lipik.

Na sustavu vodoopskrbe u ožujku su  ugradili novih 2501 metara cjevovoda i 157 vodomjernih okana, čime su došli ukupno na bezmalo 25 kilometara ugrađenih cjevovoda i 627 vodomjernih okana ili 68 posto ukupno ugovorenih 36.370 metara.

Što se tiče njihove najave zatvaranja prometa u ovom tjednu, odnosno redukcija u sustavu vodoopskrbe,  nekih bitnih novosti u odnosu na prethodni tjedan nema. Po pitanu vodoopskrbe najavljeno je za ovaj tjedan samo zatvaranje tog sustava za danas (ponedjeljak) od 8 do 17 sati za potrošače na križanju Vukovarske i Osječke ulice, dok po pitanju promete u odnosu na prošli tjedana je vidljiva najava proširenja radova i ograničenja prometa na Gavrinici, odnosno tamošnjim sokacima, kao i povratak radova na Trg bana Josipa Jelačića uz semaforsku regulaciju i naizmjenični jednotračni promet. No te najave su preopćenite i uopće  ne uzimaju u obzir povremene povratke radova na ulice u kojima jer polaganje cijevi završeno, a vračaju se mehanizacijom u njih radi spajanja križnih šahti ili kućnih priključaka što povremeno izaziva višesatno preusmjeravanje prometa na jednu traku ili obilazne pravce. Istro tako u njihovim tjednim najavama zatvaranja postojeće infrastrukture ne uzimaju se u obzir radovi na „krpanju“ poderotina, odnosno pripremnim radovima za asfaltiranje koje su počele 1. travnja u Prolazu baruna Trenka, a dvodnevno zatvaranje te prometnice u većoj dužini nije bilo najavljeno, kao niti slični radovi u Ulici Kalvarija pa vozači trebaju biti oprezni i strpljivi.

ogoljena gundulićeva

Također, krajem prošlog tjedna su kopanjem rovova za postavljanje novih ivičnjaka započeli pripremni radovi za potpunu sanaciju Bolničke ulice  pa vozači tijekom cijelog proljeća trebaju očekivati ponovno povremeno djelomično ili potpuno zatvaranje i te ulice koja je nakon pretvaranja Ulice hrvatskih velikana u šetnicu postala izuzetno frekventna pa je potrebno prilikom vožnje, a naročito parkiranja, kod vozača puno više strpljenja i discipline nego obično.   

Ogoljene zelene površine 

Nakon što su zatrpani rovovi i u njima cijevi u Tomislavovoj ulici i dijelu Gundulićeve  više čitatelja je postavilo upit hoće li to tako ostati misleći pri tom da  je u tim ulicama sa zelenih površina uklonjena trava i drugo zelenilo i zamijenjeno kao završni pokrov kamenim materijalom ostavivši površine potpuno ogoljene. Na naš upit Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik, je odgovorio da je to privremeno rješenje, a po potpunom završetku radova će izvođač, Gorenjska gradbena družba, u suradnji sa službama gradske uprave ukloniti taj materijal i nasuti zemlju radi sijanja trave i eventualne sadnje zelenila. Dio takvih aktivnosti je u tijeku u Ulica Kalvarija gdje su primarni radovi većim dijelom u potpunosti završeni. 

kalvarija zelenilo