Trenk

Barun Trenk – Novo lice legende, naziv je izložbe koja će biti svečano otvorena u Muzeju grada Pakraca u petak, 26. ožujka s početkom u 18 sati. Hrvatska verzija ove izložbe čeških kolega rezultat je međusobne suradnje muzeja u Brnu, Gradskog muzeja Požega, Gradskog muzeja Bjelovar i Muzeja grada Pakraca, a prikazuje rezultate antropoloških istraživanja provedenih na posmrtnim ostacima baruna Trenka, doznajemo od ravnateljice pakračkog muzeja Jelene Hihlik.

Trenk je jedna od najzanimljivijih i osebujnijih osobnosti u vojnoj i kulturnoj povijesti Europe. Unatoč stranom podrijetlu, veći dio svog života proveo je u Hrvatskoj, Slavoniji, a ratovao je po ratištima u cijeloj Europi. Uz njegov život, a doživio je tek 38 godina, vezuje se niz priča i mitova, a ova izložba dat će odgovore na mnogo pitanja o njegovom životu kao i konačnu rekonstrukciju njegova stvarnog izgleda. Svi znaju da je barun kao vojskovođa bio prilično okrutan, ali malo ih zna kako je bio izuzetno obrazovan, svirao je violinu, znao je vrlo dobro pjevati i plesati, govorio je sedam stranih jezika, a volio je i englesku književnost.

Kao krajnji rezultat istraživanja snimljen je i video koji je dio izložbe - u njemu virtualni barun Trenk svira violinu, piše pismo u zatvorskoj ćeliji te šeće utvrdom Špilberk, sve uz pomoć najsuvremenije računalne tehnologije. Izložba je u Hrvatskoj dopunjena vrijednim predmetima iz Gradskog muzeja u Požegi, Muzeja Slavonije Osijek, pričama o Trenkovim posjedima u Slavoniji, među kojima je i pakračko vlastelinstvo te predmetima iz privatnih kolekcija.

„Cilj ove izložbe bio je pokazati novo lice dobro poznate povijesne ličnosti te pokazati što sve znanost danas može. Rijetko se dogodi da se povijest obogaćuje novim činjenicama nastalim kao rezultat novih i naprednih znanstvenih istraživanja, vršenih na stvarnim fizičkim ostacima neke ovako poznate povijesne ličnosti“, rekla je ravnateljica Hihlik i dodala da izložba ostaje otvorena do svibnja ove godine.

Pozivnica Trenk Large