skupština SZ Large

Epidemiološke mjere uzrokovane Covidom-19 više su poremetile natjecanja i sportske manifestacije, a manje njihove financije, proizlazi iz materijala na jučerašnjoj sjednici Skupštine Sportske zajednice Grada Pakraca koje su  prezentirali predsjednik Sadmir Delihodžić i tajnik Domagoj Ajman.

Unatoč manjku sportskih aktivnosti i korištenja sportskih objekata Sportska zajednica je lani prihodovala 1,375 milijuna kuna ili tek nešto manje nego godinu dana ranije. Najviše novca je došlo iz gradskog proračuna, oko 573.000 i on je proslijeđen sportskim udrugama za njihove redovne aktivnosti i organizaciju manifestacija, dok su plaće petero zaposlenika i ostali troškovi rada Zajednice pokriveni od iznajmljivanja tri objekta s kojima ona upravlja: gradska sportska dvorana, kuglana i teniska igrališta. No kako je njihova upotreba epidemiološkim mjerama znatan dio godine bila ograničena, dio tako izgubljenih prihoda nadoknadila im je država te su godinu završili s 45 tisuća kuna viška, odnosno 17 tisuća više nego što je bio donos iz 2019. godine.

U odnosu na početni plan, uslijed obustave natjecanja ili otkazivanje manifestacija, klubovima je ukupna godišnja planirana dotacija lani umanjena za oko 160.000 kuna ili 20-tak posto.

Upravljanje spomenutim sportskim objektima, sudjelovanje u njihovom održavanju, planiranju novih, kao i redistribucija proračunskih sredstava će biti i ove godine prioritet u radu Sportske zajednice u kojoj bi trebali dobiti i teniski balon.

Domagoj Skejo Large

Što se tiče redistribucije novaca Grad im je stavio, kao i lani u početku, na raspolaganje 720 tisuća kuna od kojih će kroz mjesečne dotacije 639 dobiti 18 sportskih klubova za natjecanja, a 81.000 je namijenjeno za organizaciju 12 sportskih manifestacija koje su prijavili klubovi. Shodno postojećem pravilniku najviše novaca će povući NK „Hajduk“ 275 tisuća za natjecanja i 18.000 za manifestacije, a najmanje, svega 1000 kuna Športsko ribolovno društvo Papuk.

Kao i lani, spriječe li epidemiološke mjere sportska natjecanja i održavanje manifestacija, u tom dijelu će i dotacija klubovima biti umanjena.

Pomalo neobično je što su izaslanici klubova sačinjeni prijedlog raspodjele prihvatili jednoglasno uz manje primjedbe koje su imali predstavnici KK „Slavonskog banovca“ i NK „Slavonije“ iz Prekopakre, pri čemu su prvi upozorili da im nije adekvatno vrednovan prelazak u viši rang natjecanja, a drugi na činjenicu da su uveli rad s jednom mlađom kategorijom.

Rad sportske zajednice, ali još više klubova u vrlo teškim uvjetima nametnutim epidemiološkim mjerama pohvalio je dogradonačelnik Marijan Širac poželjevši pakračkim sportašima, osim dobrih rezultata, povratak u uvjete nesmetanog treniranja i natjecanja.

Marijan Širac Large