Bjelajci struja

Četiri obitelji u naselju Bjelajci za oko mjesec dana će po prvi put nakon rata dobiti mogućnost da na svojim imanjima koriste električnu energiju. Biti će to rezultat danas potpisanog ugovora između njih i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o ugradnji četiri paketa solarne opreme u cilju rješavanja elektroopskrbe.

Kako nam je pojasnio Nikola Ivanović, dogradonačelnik Pakraca iz redova srpske manjine riječ je o mlađim obiteljima koji žive u Pakracu, ali u Bjelajcima imaju imanje zahvaljujući kojem su registrirali OPG-ove što će im olakšati rad, ali možda i omogućiti tamo život.

Na isti način, solarnim panelima je pred nekoliko godina korištenje električne energije omogućeno i u Cikotama.

„Bjelajci su jedno od najudaljenijih pakračkih sela te bi zbog imovinskih odnosa postupak uvođenja struje bio dugotrajan i skup. Stoga je na inicijativu potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića započet pilot projekt rješavanja pitanja opskrbe strujom u takvim naseljima na ovaj način“, istaknuo je danas Branko Jurišić, koordinator u HEP-u. 

Nakon završetka ovog projekta u Bjelajcima, što se očekuje za mjesec dana, Jakovci su jedino naselje sa stanovnicima bez električne energije. Tamo živi sedam obitelji i oni će do kraja godine izgradnjom klasične niskonaponske mreže dobiti električnu energiju, rekao je Ivanović.

Vlasnici u Bjelajcima neće morati sudjelovati u financiranju projekta za što je sredstva uz stručnu suradnju HEP-a osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Današnjem potpisivanju su u gradskoj vijećnici prisustvovali, pored korisnika, Željko Sokodić, direktor HEP-ODS Križ, Branko Jurišić, koordinator za reelektrifikaciju HEP-ODS Zagreb kao i zamjenici gradonačelnice Nikola Ivanović i Marijan Širac te gradska vijećnica Mirsada Popović Damjanović.