dodjela nagrada 2019

Najboljim novim hrvatskim riječima, časopis za kulturu hrvatskog književnog jezika „Jezik“ i Zaklada „Dr. Ivan Šreter“, proglasile su riječi dišnik za respirator, kihobran za prijevod engleskog sneeze protector i rukozborac za osobu koja se služi znakovnim jezikom. Tako je odlučilo Povjerenstvo u sastavu Zvonimir Jakobović, Hrvoje Hitrec, Igor Čatić i Mile Mamić, koje je ove riječi odabralo između 244 (od 166 predlagatelja) pristiglih na ovogodišnji natječaj za novu hrvatsku riječ.

Prvu nagradu za dišnik dijele Drago Štambuk, književnik, prevoditelj i diplomat i Karlo Kulaš, student iz Zagreba, koji su neovisno jedan o drugom, poslali istu riječ na natječaj. Štambuk, trenutno hrvatski veleposlanik u Iranu, već je poznat po svojim tvorbenjačkim uspjesima i ovo je treći put da je nagrađen za novotvorbe (ranije su to bile riječi proširnica za stent i oznak za brend). Druga nagrada, za kihobran, pripala je Marinu Periću, Zadraninu, zaposleniku tvrtke koja proizvodi kihobrane. Kod nas je u posljednjih godinu dana, od pojave koronavirusa, u istom značenju učestao naziv zaštitni vizir za lice (za usta i nos) uz tumačenje da štiti od prijenosa kapljica. Ana Mihovilić, zaposlenica IT tvrtke autorica je trećenagrađene riječi – rukozborac, za osobu koja govori/služi se znakovnim jezikom za osobe oštećena sluha.

Izbor najboljih novih hrvatskih riječi, časopis „Jezik“ i Zaklada svake godine posvećuju Danima hrvatskoga jezika koji se obilježavaju od 11. do 17. ožujka, u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine. Zaklada „Dr. Ivan Šreter“ je osnovana da bi se čuvala uspomena na dr. Šretera, rođenog Pakračanina, hrvatskog domoljuba i jezičnog mučenika ubijenog u Domovinskom ratu.

PAKRAC ZAKLADA ŠRETER

Svečana dodjela nagrada najuspješnijim tvorbenjacima održavala se uobičajeno naizmjenično u Pakracu ili Lipiku, no ove godine javne dodjele neće biti zbog epidemioloških razloga. Najuspješnijim tvorbenjacima pripast će diplome i novčane nagrade, koje će biti nešto manje nego prijašnjih godina – 4000 kuna za prvu najbolju riječ, 2000 za drugu i 1000 za treću riječ, priopćili su iz Zaklade "Dr. Ivan Šreter" i časopisa "Jezik".

Zanimljivost ovogodišnjeg natječaja je u tome da se među 19 riječi koje su ušle u finalni izbor, čak njih osam odnosilo na riječi povezane s epidemijom Covid-19, odnosno tuđicama koje su s njome došle u hrvatski jezik.

Časopis "Jezik" i Šreterova zaklada na ovom projektu surađuju od 2007., kada je u Pakracu bila i prva svečana dodjela.

Na fotografijama: (gore) posljednja javna dodjela u Lipiku 2019., odnosno u Pakracu 2018. godine.