cjepivo ilustracija

Kao što je bilo najavljeno, ovog tjedna je na županiji potrošeno 1200 doza cjepiva, po 600 AstraZeneca i isto toliko Moderne. Za idući tjedan na županiju je najavljen dolazak 1150 novih doza, po 300 AstraZeneca, 400 Moderne i 450 Pfizerovog pri čemu će stotinjak doza Moderne i Pfizerovog biti iskorišteno za docjepljivanje dok će većina preostalih, kao i ovog tjedna, biti distribuirana između 37 ambulanti obiteljske medicine koliko ih djeluje na županiji, izvijestio je epidemiolog dr. Ante Vitalia. Dio cjepiva bit će proslijeđen i pojedinim zdravstvenim ustanovama u kojima se javljaju zdravstveni djelatnici koji su propustili do sada se cijepiti.

Kod do sada procijepljenih osoba, osim manjih bolova i nekih uobičajenih reakcija na cijepljenje, nije bilo drugih ozbiljnijih reakcija, kaže dr. Vitalia, iako povratne informacije s terena pokazuju da postoji kod nekih otpor prema cijepljenju AstraZenecom.

Broj oboljelih konstantan

Jučer je u Požeško-slavonskoj županiji bilo aktivnih 49 slučajeva zaraze koronavirusom od čega 21 jednako raspoređenih na području Pakraca i Lipika. Taj broj je skoro identičan stanju od prošlog petka kada ih je bilo 46 aktivnih, od kojih je 26 bilo aktivnih na našem području. U tom rasponu se broj aktivnih slučajeva kreće cijeli tjedan, pri čemu je broj dnevno novooboljelih na županiji 4 do 12, ili šest do deset posto testiranih. Od jučer aktivnih 49 slučajeva, 42 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 7 osoba je hospitalizirano. No na covid odijelu pakračke bolnice jučer je bilo 9 osoba, pet manje nego prije osam dana, pri čemu većina nije s naše županije pa se ne broje u onih sedam hospitaliziranih. Na posljednjem testiranju obrađeno je 117 uzoraka, od kojih je šestero bilo pozitivnih.

Što se tiče novooboljelih nema posebnog žarišta već je riječ o izoliranim slučajevima. No dr. Vitaliju zabrinjava činjenica da je jučer radi novooboljelih na županiji u samoizolaciji bilo devet razreda od kojih i neki na našem području.

Fotografija: ilustracija