Ana kandidatkinja

Ono što se nagađalo i pretpostavljalo, danas je dobilo i službenu potvrdu: pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević bit će na svibanjskim lokalnim izborima ponovo kandidat HDZ-a za gradonačelnicu Pakraca. Izvijestila nas je da je na nedavnoj sjednici Gradskog odbora HDZ-a Pakrac dobila jednoglasno potporu za kandidiranje za novi četverogodišnji mandat i ovom prigodom se zahvalila biračima na podršci od prije četiri godine i pozvala ih da izađu 16. svibnja na birališta u što većem broju. Pri tom je istaknula da se nada da je opravdala povjerenje koje joj je dano prije četiri godine i zbog toga još jednom traži povjerenje sugrađana kako bi završili započete projekte i započeli nove koje je aktualna vlast osmislila pa stoga smatra da je zaslužila još jedan mandat kako bi ostvarila cilj, a to je poboljšanje uvjeta za život i rad u Pakracu.

Na naš upit, rekla je da očekuje da će imati protukandidata iz drugih stranaka, ali je svejedno cilj da izbore završi u prvom krugu za što je potrebno 50 posto + 1 glas od ukupno važećih glasačkih listića.

Eventualni novi gradonačelnički mandat neće ništa promijeniti u njenom statusu saborske zastupnice što znači da bi mandat, kao i trenutno, obnašala volonterski i bez naknade.

Podsjećamo da za razliku od izbora od prije četiri godine je izmjenom zakona ukinuta dužnost zamjenika gradonačelnika/ce (osim iz redova manjina) te se niti u predizbornim materijalima, a niti na glasačkim listićima neće pojavljivati uz kandidata i ime zamjenika, što je bila uobičajena praksa u zadnjim dvama izborima.

Što se tiče liste HDZ-a za gradsko vijeće, kako nas je izvijestila A. Blažević, ujedno i predsjednica pakračke gradske organizacije HDZ-a, do sada je poznato da će ona biti nositelj liste, dok se o preostalih 12 kandidata raspravlja u temeljnim ograncima.

Što se tiče predizborne kampanje, najavila je da će ona biti zbog epidemioloških prilika i mjera drugačija od ranijih, ali će i dalje biti uz dostupna sredstva usmjerena pozivanju birača da izađu na izbore u što većem broju i svoj glas daju HDZ-u. 

Anamarija Blažević je gradonačelnica Pakraca od veljače 2016. godine kada je kao izabrana zamjenica gradonačelnika na izborima 2013. zamijenila Davora Hušku koji je tada otišao kao zastupnik u Hrvatski sabor. Na izborima 2017. godine osvojila je svoj prvi četverogodišnji mandat pobijedivši u prvom krugu protukandidata Zorana Krejčija (SDP) pri čemu je dobila 1948 glasova ili 52,5 posto od važećih 3118 glasačkih listića.