banovac

„Grad Pakrac je star 765 godina, ima bogatu povijest, mnoštvo legendi i znamenitosti, od kojih ćete neke vidjeti, ali i naučiti pokoju zanimljivost o njima kroz današnji mali turistički obilazak“, obratila se vrtićarcima Gabriela Sabo Seleši, voditeljica Turističke zajednice Grada Pakraca, prije nego je u obilazak našeg grada, s ravnateljicom Vrtića Višnjom Klobučar i odgojiteljicama, povela 15-ak djece iz odgojne skupine "En ten tini" pakračkog matičnog vrtića.

  kurija janković

Prva je to od više manjih grupa vrtićaraca koja će tijekom ožujka obilaziti Pakrac u sklopu manifestacije pod nazivom „Budi turist u svome gradu“ koja je namijenjena najmlađima. Organizira ju i provodi Turistička zajednica, u suradnji s Muzejom grada Pakraca i Vrtićem „Maslačak“, a ima za cilj upoznati male Pakračane s kulturnom baštinom ovog kraja te ih potaknuti na drugačiji doživljaj znamenitosti koje ih okružuju.

muzej

Obilazak je započeo u dvorištu kurije Janković gdje su mališani mogli naučiti o pakračkoj povijesti, Psunju i Pakri. Muzej im je pripremio nekoliko izložaka koji se čuvaju u njihovim muzejskim zbirkama, a mogli su saznati i o kovnici prvog hrvatskog novca. Znatiželjni vrtićarci zavirili su i u zgradu stare gradske vijećnice, najstarije zgrade u Pakracu, koja ove godine puni 250 godina, a u kojoj je danas smješten ured Turističke zajednice Grada. Za kraj, obišli su novouređeni gradski trg te repliku slavonskog banovca gdje su naučili prigodnu pjesmicu, a svako od njih će dobiti diplomu za sudjelovanje u ovoj manifestaciji i razglednice s gradskim motivima koje će bojati u vrtiću i zatim poslati na željene adrese.

stara vijećnica

Osim mališana pakračkih vrtića, u ovu akciju bit će uključena i djeca područnih vrtića u Badljevini i Donjoj Obriježi, kojima će, u njihovim vrtićima, djelatnice Turističke zajednice prezentirati pakračke znamenitosti, kao i znamenitosti njihovog kraja.

trg

Ovom manifestacijom započeo je program obilježavanja Dana grada Pakraca koji se nastavlja u subotu 13. ožujka na jezeru Raminac, gdje će s početkom u 9 sati biti održano Otvoreno prvenstvo Grada Pakraca u ribolovu.