banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

cjepivo koronavirus cijepljenje 70e346df5b495dd3ff41650a3bcadf4f view article new

U Požeško-slavonskoj županiji jučer su bila aktivna 54 slučaja zaraze koronavirusom, 46 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 8 osoba je hospitalizirano. Od aktivnih, gotovo polovina je na području Pakraca (12) i Lipika (14), a zabrinjavajuće je da je na covid odjelu pakračke bolnice, koji je pred dva tjedna bio pred zatvaranjem, jučer ležalo 14 pacijenata od kojih većina nije s našeg područja nego sa susjednih županija. U samoizolaciji se nalazi 249 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 113 uzoraka, od kojih je 6 pozitivnih, rekao je županijski epidemiolog dr. Ante Vitalia.

Ovaj broj od 50-tak aktivnih slučajeva dnevno je brojka oko koje se kreće dnevna zaraženost od početka ožujka pri čemu je i konstanta da je dnevno pet ili šest novih od približno 120 testiranih. Dr. Vitalia kaže da nekih posebnih žarišta kod novooboljelih nema već da je riječ o izoliranim pojedinačnim slučajevima.

Naknadnom analizom u Zagrebu uzoraka koji su bili pozitivni na covid testu, utvrđeno je da je još polovinom siječnja jedan od njih pripadao takozvanom britanskom soju što znači da smo na županiji imali ili imamo i sada i taj agresivniji oblik oboljenja, pojašnjava dr. Vitalia. Neki drugi sojevi do sada nisu registrirani.

Što se tiče cijepljenja ovaj tjedan je na našoj županiji potrošeno 1250 doza cjepiva, 300 Moderne, 500 doza AstraZeneca i 450 Pfizerovog. Idućeg tjedna najavljen je dolazak 1200 novih doza, po 600 AstraZeneca i isto toliko Moderne i oni će biti raspoređeni na 37 ambulanti obiteljske medicine tako da će svaka ambulanta dobiti oko 30 doza, a koga će cijepiti odlučiti će liječnici obiteljske medicine kombinirajući kriterije starosti i kroničnih oboljenja. Sve ove doze bi trebale biti potrošene na prvo cijepljenje jer je struka procijenila da je za ukupnu epidemiološku sliku svrsishodnije razmak između dva cijepljenja s tri tjedna produžiti na šest.

Dr. Vitalia kaže da su u dosadašnjem postupku cijepljenjem na županiji, izuzevši nekoliko ambulanti u koncesiji, mogli biti procijepljeni svi zdravstveni radnici koji su iskazali interes, a slična je situacija i kod zaposlenika i korisnika staračkih domova. 

Fotografija: ilustracija (Google)

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić