banovac cijeli

Dovršetak izgradnje našeg trga razumljivo izaziva veliki interes kod građana. Dokaz tome je i fotografija koju nam je poslao čitatelj (podaci poznati uredništvu) koja ukazuje da je velika betonska replika našeg novca slavonskog banovca, postavljena na trgu lani, uslijed djelovanja vremenskih prilika oštećena. Reljefni prikaz prednje strane (lica) novca na kojoj se nalazi kuna u trku s dvije šesterokrake zvijezde koje završavaju  krugom, te simbolična niska bisera koja ih okružuje, duž cijelog ruba su na puno mjesta ispucale, a nekoliko „bisera“ iz kruga, kao i krug na kraku zvijezde su već otpali. Sudeći po popucalosti vjerojatno će uskoro i drugi pa čak i rep kune.

Objašnjenje smo potražili kod Marije Čar, voditeljice odsjeka za stambeno-komunalnu djelatnost u gradskoj upravi. I ona je upoznata s tim te je upozorila izvođača, Poduzeće za ceste Slavonski brod.  

Ovog proljeća će uslijediti tehnički prijem cijelog projekta modernizacije našeg trga i Ulice hrvatskih velikana i tada svi radovi moraju biti izvedeni kvalitetom i izgledom u skladu s projektnom dokumentacijom. Dakle betonska replika banovca također mora biti ispravna. Osim toga izvođač ima obvezu da pet godina nakon toga jamči za ispravnost radova pa se valja nadati da je i njemu u interesu da nastale teškoće sanira kvalitetno i spriječi daljnje raspadanje reljefnih prikaza na postolju banovca. 

kuna grb