Naslovna fotka

Na prvi likovni natječaj „Pakrac – grad povijesti i pobjeda“, kojeg je povodom 30. obljetnice početka rata u Hrvatskoj organizirala Udruga djece branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik, pristiglo je 164 radova učenika osnovne škole iz cijele Hrvatske i jedan iz inozemstva, doznajemo od predsjednika Udruge Tomislava Novinca.

Ideja je bila da djeca svoj doživljaj Domovinskog rata izraze likovnom tehnikom po želji i po mogućnosti osmisle maskotu, superheroja ili simbol koristeći domoljubne motive, a najkreativniji učenički rad bio bi oslikan na određenoj javnoj površini u Pakracu. „S obzirom na velik broj i kvalitetu radova, bilo je teško odabrati pobjednika natječaja pa smo odlučili da će svih deset nagrađenih radova biti pobjednici. Radove je ocjenjivalo četveročlano povjerenstvo sastavljeno od članova Udruge koje je najprije odabralo 20 radova, a o pobjednicima su zajednički odlučili svi članovi“, rekao je Novinc i dodao da su radove nastojali ocijeniti prema dobnim kategorijama i ostvarenosti motiva natječaja.

Nagrađeni su sljedeći učenici: Maja Bilić (Pakrac), Lilla Bengyeszkov (Budimpešta), David Oršuš (Čakovec), Laura Horvat (Kutina), Antonela Kuzhnini (Lipik), Petra Laslo (Zagreb), Sandra Pašić (Virovitica), Magdalena Luščić (Pleternica), Antonela Prusac (Split) i Mihael Sokol (Čajkovci). Svi sudionici natječaja dobit će zahvalnice, a pobjednici će osim diploma i nagrada (kape, majice, kemijske, maske za lice...) dobiti čast da njihovi radovi uljepšavaju nekolicinu praznih pakračkih zidova. Kako je rekao Novinc, radove će oslikavati uz prigodne obljetnice iz Domovinskog rata, a u dogovoru s gradonačelnicom vjerojatno će jedan, ili više radova, naći svoje mjesto na pakračkoj „petlji“, gdje se već nalaze neki od uradaka Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik.

Likovni natječaj podržali su Ministarstvo branitelja, Grad Pakrac i Požeško - slavonska županija, a svi nagrađeni radovi bit će objavljeni na Facebook stranici Udruge.

Naslovna fotografija: crteži Maje Bilić i Antonele Kuzhnini