banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Petero poduzetnika danas je u gradskoj vijećnici potpisalo kupoprodajne ugovore kojim su od Grada otkupili parcele u novoj pakračkoj poduzetničkoj zoni, koju je Grad formirao u bivšem industrijskom dvorištu Drvne industrije „Papuk“.

Svi ugovori

Natječaj koji je početkom godine raspisao Grad Pakrac za sedam parcela ukupne površine 68.800 četvornih metara rezultirao je s devet ponuda za šest parcela pri čemu interesa nije bilo za najmanju, veličine 4090 četvornih metara. Unaprijed predviđenim sustavom bodovanja koji je svaku ponudu vrednovao kroz broj budućih zaposlenih radnika, visinu ulaganja, vrstu djelatnosti, ponuđenu cijenu (od jedne do pet kuna po četvornom metru) i visinu budućih plaća, odabrano je pet poduzetnika: tri s područja Pakraca: „Drvo promet“ vlasnika Matea Šugića, „Šuma trans“ Stipe Šugića, „Šume Hala“ (dvije parcele) Miroslava Hale; i dva s područja Lipika: „Drvo Jozipović“ Marijana Jozipovića i ponuda poduzetnika Denisa Medveda iz Brezina tvrtke OEM KORP. Prve četiri se odnose na drvoprerađivačku industriju i u njima već postojeći poduzetnici, najviše poznati kroz izradu ogrjevnog drveta, odnosno ručno stolarije i namještaja, iskazuju namjeru da svoju dosadašnju djelatnost prošire na više oblike produktivnosti i finalizirane proizvodnje, dok peti iskazuje namjeru proizvodnje u metalnoj industriji, dijelove za automobile, čime se sada navodno bavi u Meksiku.

Uručivanje Hala

Kako je prilikom potpisivanja ugovora istaknula pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević u proširenje od ranije postojeće zone u kojoj više nije bilo mjesta, od 2018. godine Grad je uložio 3,7 milijuna kuna u kupovinu cijelog pogona i izgradnju dijela infrastrukture te sanaciju objekta bivše zgrade uprave i Stakla SLS u kojima već sada djeluje tri poduzetnika. Iskazala je zadovoljstvo što većina poduzetnika, nakon izuzetno transparentnog natječajnog postupka, dolazi iz drvoprerađivačke industrije čime će biti nastavljena tradicija ove industrijske grane u Pakracu koja je uslijed ratnih, ali i raznih drugih okolnosti posljednja tri desetljeća izuzetno devastirana. Poželjela im je uspjeh te ih pozvala, ali i sve druge koji zadovoljavaju uvjete, da kandidiraju na uskoro pokrenut ovogodišnji gradski natječaj za poticanje poduzetništva.

O preuzetim pravima i obvezama poduzetnika, govorio je Vladimir Gazić, direktor lokalne razvojne agencije Poduzetnički centar Pakrac, koja će biti upravitelj i novom poduzetničkom zonom, pri tom naglasivši njihovu obvezu da u roku dvije godine na ovim parcelama pokrenu proizvodnju na način na koji su to prezentirali u poslovnom planu kojim su kandidirali na natječaj. O svim tim detaljima u petak ćete moći čitati opširno u našem tiskanom izdanju, a za nekoliko dana i na portalu.

U ime poduzetnika, Marijan Jozipović je izrazio zadovoljstvo što su na ovaj način, po prihvatljivim uvjetima došli u priliku da prošire i uvećaju svoje poslovanje. Konkretno, on je u poduzetništvu 15 godina, sada ima petero zaposlenih, a s ovim vjetrom u leđa očekuje da će zaposliti još toliko.   

Marijan Jozipović  

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.