banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Na našu županiju ovog tjedna će doći 282 doze cjepiva Pfeizer/BioNTech i 500 AstraZeneca/Oxford i sva ona su namijenjena prvom procjepljivanju. Oko polovine prispjelih doza cjepiva Pfeizer i dalje je namijenjeno zdravstvenim djelatnicima, a dio će biti distribuiran ambulantama obiteljske medicine. Sve doze AstraZeneca cjepiva će biti distribuirane u ambulante, po 20 doza u 25 ambulanti obiteljske medicine tako da će ovog tjedna skoro sve od 37 takvih ambulanti na našoj županiji početi s cijepljenjem na koje će pozivati liječnici, rekao je županijski epidemiolog dr. Ante Vitalia. On poziva građane da se cijepe čim dobiju priliku i da pri tom ne biraju cjepivo već prihvate ono koje je na raspolaganju. Nada se da će idući tjedan na županiju doći veće količine.

pakrački covid odijel

U Pakracu 12, u Lipiku 10 zaraženih

Posljednjih dana epidemiološka statistička slika po broju oboljelih na županiji se pogoršala. Prošlog utorka 16. veljače je bilo evidentirano 20 aktivnih slučajeva što je najmanje još od početka jeseni, a jučer je već bilo 46 slučajeva zaraze Covidom-19. Dr. Vitalia ističe da je do pogoršanja došlo uslijed povećanog broja oboljenja na pakračkom i lipičkom području gdje je jučer bilo u Pakracu aktivnih 12, a u Lipiku 10, ili polovina svih oboljelih u županiji što nikada nije bio niti približno slučaj. Pored toga na Covid odjelu pakračke bolnice prošlog tjedna su u jednom trenutku bile hospitalizirane samo dvije osobe, a jučer 11. Nekog posebnog žarišta nema, nego je riječ o više izoliranih slučajeva, iako dr. Vitalia kaže da zabrinjava pojava zaraze kod tri zaposlenika pakračke bolnice koja nisu cijepljena. Stoga će od ovotjedne doze prispjelih Pfeizer cjepiva 60 biti usmjereno u pakračku bolnicu za zaposlenike koji nisu cijepljeni u prva dva navrata i dr. Vitalia se nada da će interes među njima biti pojačan. On naglašava da još niti jedna osoba koja je procijepljena nije oboljela.

dr Vitalija

Dr. Ivan Beluškov, koordinator pri pakračkoj ispostavi Doma zdravlja za covid ambulantu i cijepljenje protiv koronavirusa je prošlog tjedna najavio, radi rasterećenja ambulanti obiteljske medicine, uspostavu punkta za cijepljenje u pakračkoj sportskoj dvorani koje bi obavljali zaposlenici Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo. No očito da za to još uvijek nema dovoljno raspoloživog cjepiva pa niti potrebe.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.