banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Prigodnom podjelom priznanja održanom danas u Pakracu, objelodanjeni su rezultati 11. županijskog ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda, što je u organizaciji Pčelarskih udruga Zlatna dolina (Pž) i Pakrac-Lipik, održano sredinom studenog prošle godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. 

Pčelari 2021

Nakon provedenog tzv. senzorskog ocjenjivanja meda utvrđeno je da Ozren Krajnović, član Udruge pčelara Pakrac-Lipik, ima najbolji proizvod u kategoriji cvjetnog (multiflornog) meda. On je s konačnim koeficijentom kvalitete 18,48 osvojio zlatnu medalju u konkurenciji 24 cvjetna meda, što mu je ukupnom plasmanu, među 54 prijavljena natjecatelja iz Požeško-slavonske županije, bilo dovoljno za izvrsno 3. mjesto.

 

Ozren Krajnović

Odličan bagrem Ružice Nezić

Ocjenjivanje meda od strane stručnog tima, na čelu su voditeljicom Ivanom Flanjak, provedeno je prema metodi 20 vaganih bodova. Osim Krajnovića, od natjecatelja s ove strane bučkog brda vrijedan rezultat ostvarila je Ružica Nezić, čiji je bagremov med zaslužio zlatno odličje (najviše kategoriziran med s ocjenama kvalitete višim od 18 bodova). U ukupnom poretku njenih 18,08 bodova bilo je dostatno za visoko 5. mjesto. Još su ocijenjeni proizvodi Vinka Salete (divlja trešnja/srebro), Roberta Androića (multiflorni/srebro), Ksenije Tutić (bagrem/bronca) te Srećka Šarčevića (kesten/bronca).

Slab odaziv naših pčelara

Prema riječima Roberta Androića, predsjednika Udruge pčelara Pakrac – Lipik, ove se godine na županijsko ocjenjivanje od njihova 64 člana prijavilo samo njih šest, što je razočaravajuće malo, a razloge niti sam ne može dokučiti, osim možda lošije pčelarske godine. Drži da to sigurno nisu sami uvjeti prijave, jer za sudjelovanje u ocjenjivanju treba priložiti dvije teglice meda od 450 grama te platiti 100 kuna kotizacije. Žao mu je, kaže, što se malim brojem sudionika propušta prilika dodatno promovirati kvalitetan med ovog kraja, kao uostalom i usporediti ga sa sličnim proizvodima iz Požeštine.

Županijsko ocjenjivanje meda naizmjenično se u godišnjem ritmu odvija u Požeštini ili kod nas, a naredno će organizirati naša Udruga i to u listopadu ove godine za vrijeme održavanja Slavonskog banovca.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.