ulica jan žiška 1024x614 c

Prošlo je osam dana od kada je u pakračkim vinogradima 71-godišnji M. A. bacio bombu na tri zaposlenika HEP-a koji su mu došli iskopčati struju. Taj teroristički suludi čin je još uvijek predmet raznih rasprava i medijskih reagiranja. Nažalost i vrlo neugodnih komentara na Facebooku.

 

Jučer u Zagrebu, između ostalog i na tu temu, zajedničku tiskovnu konferenciju su održale tri udruge: Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Savez branitelja radnika RH. No u njihovom priopćenju s tiskovne na kojoj je najavljena kao prva tema „Teroristički čin radnika HEP-a u Pakracu“, kao niti u medijima koji su o tome izvješćivali, se uopće ne spominje već je naglasak na temu „Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata“.

Reakcija koordinacije

Dva dana nakon tog čina (29. siječnja) oglasila se je i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata gradova Pakraca i Lipika u kojem ističu: „Najoštrije osuđujemo događaj koji se dogodio u Gradu heroju Pakracu kada je osoba koja je navodno bila sudionik oružane pobune protiv Republike Hrvatske, na službene osobe Hrvatske elektroprivrede bacila bombu koju je vjerojatno zadržala još iz vremena kada je bila pripadnik agresorskih postrojbi. U tom slobodno možemo reći terorističkom činu ranjena su tri djelatnika HEP-a, od toga dva hrvatska branitelja. Ti isti hrvatski branitelji nisu nakon rata tražili nikakve privilegije, nego su nastavili graditi svoju Državu“.

U nastavku naglašavaju: „Svi smo svjesni, da ovaj događaj može ozbiljno narušiti dosadašnju vrlo dobru međuljudsku i međunacionalnu situaciju u ova dva Grada. Zato pozivamo sve koji mogu utjecati da se ne otvaraju nove rane na i tako već izranjavanim hrvatskim braniteljima, da sve institucije Republike Hrvatske poduzmu sve pa i represivne mjere kako bi osobe koje imaju vatreno oružje još iz vremena agresije na Republiku Hrvatsku bile primjereno kažnjene, a oružje oduzeto i uništeno. Smatramo da je ostavljeno dovoljno vremena da se oružje bez sankcija dobrovoljno vrati. Također pozivamo sve, koji iz ne znamo kojih razloga, objavljuju razne članke i objave na društvenim mrežama kojim opravdavaju ovaj teroristički čin, da prestanu s time“.

Istoga dana (petak) u večernjim satima na tu temu je u emisiji  „Bujica“  koja se uživo  emitira na Z1tv te nekim partnerskim televizijama,  govorio Damir Špančić, bivši pakrački gradonačelnik i saborski zastupnik . “Sad je već poznato tko je na trojicu hrvatskih branitelja i djelatnika HEP-a bacio bombu… Objavljeno je da je to Milorad Arsenić. On stanuje u pakračkim vinogradima, a to je dio Grada Pakraca. U Zapadnu Slavoniju došao je iz Zagreba ’91. godine. Činjenica je da je ostavio stan u Zagrebu i došao tamo ratovati…” rekao je Špančić. Cijelu emisiju možete pogledati na Internetu, na adresi https://youtu.be/_3Jm4Cfu3bk.

O terorističkom činu u Pakracu u sklopu rasprave o nekim drugim temama govorilo se ovih dana i u Hrvatskom saboru.

Iz pravosudnih i policijskih institucija nakon objave od 29. siječnja  da su  policijski službenici dovršili kriminalističko istraživanje nad 71-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Pakraca zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Teško ubojstvo u pokušaju“, „Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom“ i  „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“ je vrlo malo. Sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru prihvatio je prijedlog državnog odvjetnika i odredio okrivljenom 71-godišnjaku istražni zatvor u trajanju od trideset dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od dovršenja kaznenog djela ili počinjenja drugog težeg kaznenog djela, ističu u tužiteljstvu. Policija je ranije izvijestila da je osim kaznene prijave 71-godišnjak i prekršajno prijavljen zbog neovlaštenog posjedovanja puške, bombe i streljiva koji su pronađeni u pretragama, izvijestila je HINA 1. veljače.

No u tu temu se može svrstati i informacija iz jutrošnjeg policijskog dnevnog priopćenja u kojoj se kaže: „U utorak 2. veljače  na području Pakraca, tri anonimna građana su policijskim službenicima predala ručnu bombu M-75 i sveukupno 628 komada streljiva, a koji su izuzeti i  pohranjeni u prostoriji policije do uništenja“.

Fotografije: PIXSELL /Antonio Pejša/