Tajana Ivanković 1024x685 1 1024x614 c

U okviru poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – II. Faza“, u Pakracu uskoro kreće i treći takav, odlično prihvaćen EU projekt kroz koji se dugotrajno nezaposlene žene educiraju i zapošljavaju na poslovima gerontodomaćica te brinu za stare i nemoćne korisnike.

U ukupnom trajanju 18 mjeseci projekt će se odvijati pod sloganom „Osmijeh za osmijeh“, a kroz njega je predviđeno zapošljavanje 20 žena na rok od 12 mjeseci tijekom kojih će skrbiti o 120 krajnjih korisnika. Vrijednost projekta je 1,85 milijuna kuna, a financiran je u stopostotnom iznosu od Europskog socijalnog fonda.
Podsjetimo, još uvijek je u tijeku projekt „Žena za sva vremena“ financiran iz istog poziva (Zaželi...2. faza) započet sredinom srpnja, a kroz njega na razdoblje od 12 mjeseci 30 žena skrbi o 180 krajnjih korisnika. Za razliku od tada kad je projekt prijavio Grad Pakrac, prijavitelj ovog najnovijeg projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac u koji ulazi s partnerima Gradom Pakracom, HZZ-PU Požega te CZSS Pakrac. Projekt je ponovo pripremio LRA PCP Pakrac.
„Uputama je predviđeno da se zaposle žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem i koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih HZZ-a s naglaskom na teže zapošljive skupine u lokalnoj zajednici (žene od 50 godina naviše, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu) i udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i sl., liječene ovisnice, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice). Žene će biti zaposlene kroz ugovore o radu u trajanju 12 mjeseci, a opet će im biti omogućeno dodatno osposobljavanje kako bi bile konkurentnije na tržištu rada.“, rekla nam je Vanja Ražov, stručna suradnica Poduzetničkog centra.