radna tijela scaled 1024x614 c

Pružanje pomoći i upoznavanje članstva s novim zakonima i propisima s posebnim osvrtom na one koji se odnose na zaštitu osoba s invaliditetom te pružanje pravne pomoći članovima koji iskažu potrebu za zakonskim beneficijama kao što popust na TV pretplatu, telefon, cestarine, registracije vozila su bile u prethodne dvije godine, a biti će i ove, glavne odrednice rada Udruge invalida rada Pakrac-Lipik, zaključak je današnje skupštine koja je održana vijećnici Kurije Janković.

Velika novost u radu Udruge će biti ta što su zahvaljujući projektu Hrvatskog saveza UIR-a kandidiranom na program Ministarstva rada i socijalne skrbi „Informirani i sigurni u trećoj dobi“ u narednih 12 mjeseci osigurali plaću za pola radnog vremena jedene osobe koju će zaposliti posredstvom Zavoda za zapošljavanje s ciljem organiziranja za članstvo pomoći u kući, ali i na administrativnim poslovima, izvijestio je predsjednik Zlatko Pečanić.

Kako zbog epidemioloških mjera Udruga nije lani održala izvještajnu skupštinu ovo okupljanje je iskorišteno da se  ta obveza odradi i za 2019. godinu pa su članovi bez rasprave prihvatili izvješća o radu kao i financijsko izvješće za zadnje dvije godine. Razlika je u tome što je u 2019. godini  Udruga imala više susreta s članovima srodnih udruga u Mariji Bistrici, Križevcima i Kutini te su i sami bili organizatori 11. Susreta osoba s invaliditetom na kojima je sudjelovalo devet udruga iz Hrvatske te iz slovenske Metlike. Takve aktivnosti u 2020. su zbog epidemioloških mjera  izostale. Proračun Udruge je u obadvije godine bio stabilan pa su 2019. potrošili nešto manje od 20.000 kuna, odnosno nešto manje od 15 tisuća kuna u 2020. što je u obadvije godine približno iznosa sredstava koje su dobili od proračuna gradova Pakraca, Lipika i županije pri čemu s oko 4.000 kuna članarine godišnje doprinijeli i sami  da u ovu godinu startaju s  prenesenih  11 tisuća kuna.

Na upražnjeno mjesto tajnika imenovan je do kraja 2022. godine Luka Major.

Jedini gost na skupštini pakrački dogradonačelnik Marijan Širac im je poželio da se okolnosti u društvu normaliziraju kako bi se vratili na aktivnosti iz pred epidemiološkog vremena te im je poželio da dobro iskoriste mogućnosti koje im nudi profesionalno zaposlena osoba na pola radnog vremena za što su imali godinama želju.