Naslovnica584 1024x614 c

Danas poslijepodne na našim prodajnim mjestima u Pakracu i Lipiku možete kupiti novi 584. broj Pakračkog lista

 

Bomba 25 godina nakon rata

Ovaj tjedan smo svjedočili nezabilježenom zločinu u Pakracu – bombaškom napadu na zaposlenike HEP-a gdje samo srećom nije bilo najtragičnijih posljedica po pitanju nečijeg života mada je teško povrijeđeni djelatnik u zagrebačkoj bolnici. Prethodnih godina smo nažalost pisali i o ubojstvima u našem gradu. No težina ovog zločina je u tome što su napadnuti naši sugrađani samo zato što su radili svoj posao kojim si osiguravaju materijalnu egzistenciju i pri tom niti odlučuju niti imaju izbora što će im toga dana i kod koga biti posao. Ovaj suludi čin je stoga opravdano našao osudu svih. Nažalost  ne i na Facebooku na kojem se ipak našla nekolicina idiota koji su našli razloga da se kroz ovu grozotu obračunavaju s državom. Naravno da je zbog njihovih lažnih profila nepoznato kakvim se poslom bave i kako zarađuju za život. No sigurno je da se nisu stavili u poziciju i ne razmišljaju kako bi se osjećali da su oni, ili netko od njihovih bližnjih, na svom radnom mjestu životno ugroženi samo zato što na određeni način zarađuju za život.

Ovaj zločin, posebno ako završi bez najtežih posljedica, će ipak biti samo prolazna tema međusobnih razgovora koji će se brzo okrenuti ka nekim životnijim stvarima.  No činjenica je da gotovo da nema tjedna da nam u dnevnom policijskom izvješću o događajima ne dođe informacija o dobrovoljnoj predaji ili oduzimanju nezakonitog oružja. Samo dan ranije prije ovog suludog bombaškog napada informacija u spomenutom biltenu je glasila: „U ponedjeljak 25. siječnja 2021. na području Pakraca, dva anonimna građana su policijskim službenicima predala dvije protupješačke  mine i tri nekompletne puške“. To se ne događa 1995. , posljednje ratne godine na ovom području, nego 25 godina poslije. Nevjerojatno je da četvrt stoljeća nakon rata pojedinci još uvijek imaju kod kuće pri ruci nešto poput puške ili čak bombe i mine. Radi čega ili koga? Koje probleme u vremenima Interneta i ostale silne digitalizacije i razvijene tehnologije  misle njime rješavati?  To valjda samo oni znaju.

Oni drugi, nenaoružani, koji su srećom u većini, imaju drugih i pametnijih problema i briga. Brine ih ova sporost u procjepljivanju protiv koronavirusa radi čega smo, unatoč statističkom poboljšanju stanje i dalje uskraćeni za niz uobičajenih  sadržaja poput odlazaka djece u školu, kafića, sporta, druženja i okupljanja. Brine ih, ili bar smeta, ovo stanje na pakračkim ulicama gdje se radilišta aglomeracije stalno pomalo šire novim kopanjem, što ne bi samo po sebi bilo loše, da se ono ranije raskopano završava. Niti našim gradskim službama niti  Vodama Lipik nije lako objasniti, niti mogu,  zašto se bageri kontinuirano vračaju na križanja za koja smo mislili da su završena ili zašto raskopane rupe još tjednima stoje nezatrpane i otežavaju nam promet. Prema najavama neka poboljšanja na tom području neće skoro doći. Čak što više sada je na redu kopanje preko naše pouzdano izračunato najfrekventnije prometne točke, Trga 76. bataljuna  i dalje prema Ulici braće Radića. Za nadati se je da to neće nasekirati  nekoga od one još uvijek nerazoružane manjine naših sugrađana.

BANIJA UPOZORAVA – PROVJERILI SMO: Osiguravamo li kuće i stanove ili vjerujemo prirodi?

Osiguranje imovine od elementarnih nepogoda, pogotovo potresa, do jučer je većina među nama smatrala bacanjem novca, iako im je to možda jedina nekretnina i životna stečevina bilo da je došla kao ostavština ili je rezultat ulaganja godinama skupljane ušteđevine. Takvim, nazovimo ih optimistima, u prilog ide i javno objavljen podatak o aktualnoj procjeni rizika od velikih nesreća, u ovom slučaju potresa, prema kojoj se Pakrac nalazi u području koje karakterizira mala seizmička aktivnost pa se ne predviđaju značajnije ugroze ove vrste.

Piše: Dinko Kliček

INTERVJU: DRAŽEN IVANOVIĆ KALE, PAKRAČKI UGOSTITELJ: Lockdown će proći, ali će ostati problem malog broja stanovnika

Kako žive pakrački ugostitelji u vrijeme kada su im lokali zatvoreni već dva mjeseca, pitali smo Dražena Ivanovića Kaleta, stažem jednog od starijih pakračkih ugostitelja, ujedno i predsjednika njihovog ceha pri Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika. On nam je bio interesantan sugovornik, jer osim zatvorenog objekta, kao posljedica epidemioloških mjera, ima lokal u glavnoj pakračkoj ulici koja je već više od pola godine gradilište.

Piše: Darko Baronica

SUGRAĐANI: TOMISLAV I RIKSELIENA VLAINIĆ, DOSELJENICI IZ NIZOZEMSKE: Pomaganje drugima naš je životni poziv

Razorni potres koji je prije mjesec dana pogodio Baniju u trenutku je iz svih nas izvukao ono najbolje što odlikuje čovjeka, a to je nesebično priskakanje u pomoć ljudima koje ne poznamo, ali koji su nas tada itekako trebali. Kad je istog dana, 29. prosinca pakrački Crveni križ pozvao sve koji mogu da doniraju toplu odjeću, pokrivače i druge potrepštine za potresom pogođena područja, malo tko je ostao ravnodušan i veliki broj Pakračana se u kratkom roku odazvao i zatrpao njihove prostorije potrebnim stvarima. No, bilo je i onih koji su darovali i puno više. Jedni od njih su Tomislav i Rikseliena Vlainić, doseljenici iz Nizozemske koji žive u Batinjanima, i koji su jednoj postradaloj obitelji u okolici Gline poklonili svoju kamp kućicu.

Piše: Silvia Feltrin

U novom broju još pišemo:

PAKRAČKI VINOGRADI: Bombom na zaposlenike HEP-a

RASPRODAJA DVORIŠTA  „PAPUKA“: Za sedam parcela pristiglo 10 ponuda

KORONAVIRUS: Cijepljeno 1220 osoba, broj oboljelih znatno opao

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC: Ove godine ponovo planirano povećanje gradske kase za četvrtinu

VODE LIPIK: Računi veći za prosječno 12 posto

TIJEKOM SIJEČNJA : Četiri ruševine manje

LOKALNA SAMOUPRAVA: Pakrac ostaje bez dogradonačelnika i dva vijećnika

U PROŠLOJ GODINI: Manje rođenja, vjenčanja, ali i smrti…

PAKRAČKO RODILIŠTE:  Luka iz Prekopakre prva ovogodišnja pakračka beba

CIJEPLJENJE PASA: Od ove godine imunost dvogodišnjaPAKRAČKE ŠKOLE: U učionicama  trećina učenika

HELENA, MARTINA I ANA: NOGOMETAŠICE IZ PAKRACA U 1. ŽHNL: Obožavamo nogomet, želimo jednom i u inozemstvo!

 

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.