banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

svi prisutni scaled 1024x614 c

Od 4. siječnja kada je počelo cijepljenje na našoj županiji pa do danas, protiv koronavirusa cijepljeno je 1220 osoba, od čega 382 osobe s dvije doze. Oko trećine tog cjepiva potrošeno je na području Pakraca i Lipika, većinom na zdravstveno osoblje. No time nije ispunjen prvobitni siječanjski plan, a razlog je manja količina cjepiva koja stiže u Hrvatsku, pa i u županiju, kaže epidemiolog dr. Ante Vitalia.

Do kraja siječnja, umjesto najavljenih još 432 doze doći će tek 190 i one će biti potrošene za drugo cijepljenje osoba koje su prethodno već jednom cijepljenje. Dr. Vitalia očekuje da će do polovine veljače svi koji su dobili prvu dozu biti procijepljeni po drugi put.  Dinamika nastavka cijepljenja ovisit će o prispjeću cjepiva.

Inače stanje s oboljelima se unazad deset dana bitno popravlja. U našoj županiji jutros je bilo aktivno 76 slučajeva zaraze, od čega je u kućnoj izolaciji 57, a 19 osoba je hospitalizirano od čega sedam na covid odjelu pakračke bolnice. Usporedbe radi, u ovu godinu smo ušli s 358 aktivnih slučajeva, na polovini mjeseca (15. 1.) ih je bilo 252. Posljednjeg dana lani je bilo 57 hospitaliziranih, 15. siječnja 49, od čega u Pakracu petnaestak.

Što se tiče lokalnih oboljenja, od ovih 80 do 90 na koliko se dnevno kreće posljednjih dana županija, na području Pakraca i Lipika taj broj varira i kreće se između 10 do 15 čime je slika nešto bolja nego na Požeštini. No unatoč svim tim poboljšanjima dr. Vitalia ističe da još uvijek nije vrijeme za opuštanje, pa ni među procijepljenima kojima i dalje ostaje obveza primjene svih epidemioloških mjera, čak i eventualna samoizolacija u slučaju epidemiološkog kontakta s novooboljelima jer ako ne mogu oboljeti mogu biti prijenosnici virusa.

Sve je bolja statistička slika i po pitanju testiranja. U prvoj polovini siječnja broj dnevno novooboljelih se kretao između 10 i 30, ili 15 do 20 posto ukupno testiranih. U drugoj polovini pozitivnih je od nekoliko do 15 ili u postotku uglavnom ispod 10 posto. Jučer devet od 138 testiranih ili sedam posto. Primjetljiv je i pad broja dnevno testiranih. Jedan od razloga je i to što sve manje osoba na testiranje dolaze radi odlaska u inozemstvo pa je u prosjeku sve više osoba koje na testiranje dolaze s mogućim simptomima oboljenja radi čega je i pad pozitivnih u postotku nešto skromniji, pojašnjava dr. Vitalia.

Jučer je u pakračkom domu zdravlja testirana 61 osoba, od čega je bilo 24 učenika pakračke medicinske škole koji se trebaju vratiti na stručne vježbe u zdravstvene ustanove, koje su jednim dijelom za njih obustavljene još lani u proljeće.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić