Izborom projektanata za unutarnje uređenje i opremanje, polovinom prosinca projekt „Svijet graševine“ ušao je u novu fazu. Prema potpisanom ugovoru s arhitektonskim studijom iz Zagreba vrijednom 340.000 kuna, do polovine travnja bi trebali dobiti izvedbeni projekt građevinskog uređenje unutrašnjosti objekta u pakračkoj Strossmayerovoj ulici, poznatog kao Spahijski podrum. Istovremeno zagrebački „Studio Rašić“ do početka lipnja bi trebao predati projekt unutarnjeg opremanja njegovog prostora o čemu je potpisan ugovor vrijedan 675.000 kuna.

To će značiti da će biti moguće raspisati natječaje za izvođača (dobavljača) tih radova koji bi se u potpunosti, prema planiranoj dinamici projekta, trebali završiti do kraja iduće godine, pojasnila je Zrna Garača, voditeljica projekta. Oba ova ugovora će biti plaćena iz sredstava projekta čija ukupna vrijednost iznosi 65,8 milijuna kuna pri čemu je pakrački dio, dakle obnova i oživljavanje Spahijskog podruma, vrijedan ukupno 28,3 milijuna kuna od čega su europska sredstva 24, a Grad mora osigurati 4,3 milijuna kuna.

Podsjećamo, projekt se sastoji od tri cjeline: brendiranje turističkih potencijala županije,  druga cjelina je stvaranje „Muzeja bećarca“ kao interpretacijskog prostora u Pleternici. Treći, nama najvažniji, je obnova i opremanje Spahijskog podruma i njegovo pretvaranje u multimedijalni prostor u kojem će se isprepletati sadržaji poput knjižnice, muzeja, konferencijske dvorane, izložbenog prostora, kušaonice vina i gastro kutak.

Projekt u potpunosti mora biti završen do polovine 2023. godine, ali Zrna Garača ističe da njegov građevinski dio i u potpunosti funkcionalno osposobljavanje prostora mora biti gotovo do kraja 2022. godine kako bi se u zadnjih pola godine njegovog trajanja uspjelo provesti i dio koji se odnosi na edukaciju osoblja koje će u njemu raditi i niz drugih edukativnih radionica namijenjenih budućim korisnicima.

Nositelj projekta je Grad Pakrac, a projektni partneri su Grad Pleternica, Javna ustanova Pleternica, Požeško-slavonska županija, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Muzej grada Pakraca, Knjižnica grada Pakraca uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije (Panora). Projekt je nastao još 2017. godine i od tada je dorađivan.

Najstarija pakračka građevina

Spahijski podrum, vjerojatno sada najstarija građevina u Pakracu, je ogroman kompleks velike spomeničke vrijednosti i prostornih mogućnosti koji već skoro pedeset godina propada i stoji neiskorišten. Radi specifičnog načina gradnje „u ključ“ i djelomične ukopanosti u brdo se ta ogromnost s ulice ne primjećuje. Uglavnom, riječ je o 2480 četvornih metara korisne površine raspoređene u četiri etaže, a zahvaljujući isprepletenosti betonske, zidane i drvene više etažne konstrukcije ostavlja velike vizualne mogućnosti uređenja interijera i njegovog kasnijeg korištenja.