studenti 1400x788 1 1024x614 c

Komemorativnim skupom pored kapele sv. Antuna na Bučju, u organizaciji Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“ Požeško – slavonske županije i Grada Pakraca te pod pokroviteljstvom ministarstva branitelja, 16. siječnja je obilježena 29. godišnjica razmjene zatočenika zloglasnog srbočetničkog logora Bučje. U nazočnosti preživjelih stradalnika i obitelji nestalih zatočenika kao i gradskih i županijskih uzvanika te predstavnika braniteljskih udruga, polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona od zaborava se čuva okrutan četnički zločin nad više od tristo zarobljenika od kojih je sudbina dvadeset i dvoje i dalje nepoznata.

 

U ime organizatora nazočnima se obratio Josip Cah, predsjednik ULSKL „Bučje“ PSŽ, prilikom čega je pozvao na veću angažiranost nadležnih institucija u pronalasku nestalih, kao i na tješnju međusobnu suradnju preživjelih stradalnika i njihovih obitelji u potrazi za nestalima.

U potresnom istupu Ivana Rihtar, kćerka nestalog i zatočenog logoraša Bohumila Dostala, vjerno je prikazala nestanak oca iz perspektive tadašnje djevojčice. Težak i traumatičan život koji je uslijedio traje i danas, a budućnost joj je, kako kaže, prožeta nadom da će pronaći oca isto kao i ostali svoje nestale, kako bi svi skupa pronašli unutarnji mir i imali mjesto za zapaliti svijeću.

Ivančić: Moramo činiti još više!

Nadovezao se Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, te iskazao ljutnju što zločinci do danas nisu pronađeni, privedeni i kažnjeni. „Godine prolaze, a ne događa se ništa. Svakodnevno moramo tražiti svoje, biti dosadni i neprestano ukazivati na počinjene zločine i tako senzibilizirati javnost s ciljem konačnog prizivanja pravde. Moramo činiti više. Zbog nestalih logoraša, ali i ostalih nestalih poput dr. Ivana Šretera “, konstatirao je Ivančić.

Odavši počast stradalnicima i nestalim logorašima iz logora Bučje, neophodno zajedništvo i veću angažiranost u vlastitom je istupu potencirao i Dinko Tandara, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda. Naglasio je pritom da resorno ministarstvo čini velike napore, intenzivno traga za nestalima, a pomaci su u odnosu na ranije razdoblje naročito vidljivi posljednjih desetak godina. „Odajemo počast, jednako živima i mrtvima. S ovog mjesta poručujem da nećemo odustati u slanju poruke da znamo što je bila nečija ideja, i da nam se to više nikada neće dogoditi. Svjesni, ako ne naučimo iz onoga što se dogodilo, povijest će se ponoviti!“, kazao je Tandara.

Počast polaganjem vijenaca iskazali su: predstavnici ULSKL „Bučje“ PSŽ; zajednički su to učinili predstavnici udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatski Feniks“ i udruge Civilnih invalida stradalnika DR PSŽ te Hrvatsko društvo logoraša Hrvatske; Dinko Tandara, izaslanik ministra hrvatskih branitelja; delegacija PSŽ i koordinacija udruga proisteklih iz DR Grada Požege i PSŽ; zajednički predstavnici PU PSŽ i delegacija vojarne 123. brigade HV Požega; te delegacije Pakraca i Lipika s koordinacijom lokalnih braniteljskih udruga.

Komemoracija je završena molitvom koju je vodio pakrački župnik Jozo Zorić.

Ranije jutros, 29. godišnjicu razmjene tradicionalno su obilježili i članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ koje je predvodio naš maratonac, neumorni Duško Štrbac. Njih osam istrčalo je 8. memorijalni maraton Pakrac-Bučje pod nazivom ”Stazom mučeništva”.