„Cilj projekta je poboljšanje vaninstitucionalne skrbi o oboljelima od Alzheimerove i drugih demencija na području zapadne Slavonije i doprinijeti poboljšanju životnih uvjeta za ugrožene skupine stanovnika“, rekao je voditelj projekta i upravitelj Lokalne akcijske grupe „Zeleni trokut“ Igor Matek na početnoj konferenciji projekta „Ambasadori dobročinstva“, održanoj danas u pakračkoj gradskoj vijećnici. Nositelj projekta, koji će se s 1,29 milijuna  kuna  financirati iz Europskog socijalnog fonda i trajat će dvije godine, je Palijativni tim LiPa uz partnere Grad Pakrac i LAG „Zeleni trokut“.

 

Ljerka Pavković predsjednica Palijativnog tima LiPa je predstavila aktivnosti koje ovaj tim provodi od svog osnivanja 2013. godine, među ostalim i one usmjerene prema oboljelima od Alzheimerove bolesti. „U Hrvatskoj je oko 28.000 osoba oboljelih od ove bolesti, a u našoj županiji oko 1.600 i to je problem o kojem treba brinuti. Kroz ovaj projekt želimo pomoći oboljelima i članovima njihovih obitelji, ali i senzibilizirati javnost i sve one koji sudjeluju u skrbi oboljelih od neizlječivih bolesti da svatko na svom području može pridonijeti.“

Predstavljajući projekt, Matek je naznačio da su projektni ciljevi: ojačati ljudske kapacitete Palijativnog tima LiPa, čime će se direktno utjecati na podizanje kvalitete pružanja usluga starijim i oboljelim osobama; poboljšati povezanost, informiranost i koordiniraciju dionika koji sudjeluju u skrbi o takvim osobama; krajnjim korisnicima poboljšati dostupnost usluga Palijativnog tima. U planu je edukacija volontera kako bi stekli nova znanja i vještine u radu s oboljelima od Alzheimerove i drugih neizlječivih bolesti, zatim studijsko putovanje u Austriju gdje će se stručnjaci iz područja skrbi upoznati sa njihovim sustavom skrbi o starijim osobama, kao i organizacije stručnih savjetovanja na ovu temu.

„Najvažniji element projekta je organizacija mobilnih timova Palijativnog tima LiPa  koji će na terenu za 30 korisnika i njihovih obitelji pružati psihosocijalnu pomoć, a za čiju svrhu će biti nabavljen električni transportni automobil i zaposlen vozač“, rekao je Matek i dodao da će se poboljšati nadzor nad osobama sa demencijom koje često znaju odlutati na način da će ih se pratiti putem GPS lokatora ušivenih u odjeću. Projekt će se provoditi na području Požeško-slavonske županije, kao i dijelovima Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije koji su u sastavu LAG-a.

Zadovoljstvo projektom izrazila je i gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši da je ovo veliki korak za Palijativni tim i palijativnu skrb o našim sugrađanima jer na ovom području postoji realna potreba za djelovanjem ovog tima i za aktivnosti koje će se provoditi kroz projekt

.