Uz ograničen broj sudionika i bez uobičajenih govora danas su se izaslanstva virovitičkih i pakračkih branitelja, policajaca, jedinica lokalne i regionalne samouprave prisjetili virovitičkih žrtava na pakračkoj bojišnici u Domovinskom ratu. Vijenci su položeni i lampioni zapaljeni kod spomen obilježja kod brusničkog mosta, kod spomen-ploče na cesti u Kusonjima i spomenika u Ulici Kalvarija. U ime gradova Pakraca i Lipika u izaslanstvu su bili Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika i Stipo Hodak, predsjednik UHVIDR-e Pakrac.  

 

Ranijih godina u prigodnim obraćanjima su predstavnici virovitičkih branitelja i političkog života Virovitice isticali kako su virovitički branitelji na svome području djelovanja oslobodili 36 sela i gradova, a iz tadašnje općine Virovitica u obrani Hrvatske na raznim ratištima sudjelovalo  je oko 5500 Virovitičana ili svaki četvrti stanovnik od kojih je 136 poginulo.

Krajem 1991. godine, 29. prosinca, 127. brigada HV Virovitica sudjelovala je u akciji oslobađanja sela Brusnika koja je u večer toga dana obustavljena. Virovitički branitelji su se vratili na početne položaje osim njih dvanaest koji su ostali zarobljeni ili poginuli u četničkoj zasjedi da bi par dana kasnije dobili informaciju da su svi zarobljeni i pobijeni. Tijela su razmijenjena 9. siječnja 1992. godine. Godine 2006. je podignuto spomen obilježje kod brusničkog mosta, a 2016.poginulim virovitičkim policajcima u Ulici Kalvarija.