banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Od prvog dana ove godine usluga odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda poskupila je 12 posto. Kako izračun vrijednosti ovih usluga u Vodama Lipik vežu na bazi količine potrošene vode iz javnog vodovoda to znači da će nam poskupjeti ukupan mjesečni račun njihove tvrtke za prosječno 12 posto. Konkretno, domaćinstva koja troše 7,15 kubika vode mjesečno, što je prosječna potrošnja kod nas po domaćinstvu, će račun za vodu i kanalizaciju umjesto dosadašnjih 103 kune plaćati mjesečno 115 kuna. Raščlanjeno prema njihovom tarifnom sustavu, fiksni dio osnovne cijene vodnih usluga poskupio je s 23 na 24 kune, varijabilni dio odvodnje sa 75 lipa po kubnom metru na 1,5 kunu, a varijabilni dio naknade za pročišćavanje otpadnih voda s 80 lipa na 1,5 kuna po kubnom metru potrošene vode.

 

Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik ističe da je ovo prvo poskupljenje njihovih usluga od 2011. godine.

Manje nas je, moderniji smo – znači skuplje

Da će do poskupljenja doći bilo je vidljivo još iz izvješća o poslovanju tvrtke u 2019. godini koji je direktor Pierobon prezentirao vijećnicima na sjednici Vijeća u srpnju prošle godine. U njemu direktor konstatira da su u 2019. godini poslovali s minusom od 509 tisuća kuna, a kao razlog financijskog gubitka navodi porast troškova poslovanja uz pad prihoda povezanim s manjom količinom isporučene vode, ali i velikih ulaganja u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav unazad osam godina, u razdoblju u kojem je izgrađeno 48 kilometara nove vodovodne mreže, izgrađeno i pušteno u pogon crpilište Gaj te niz drugih modernizacija sustava.

„Realizacija svih ovih projekata i konačno održavanje i upravljanje istima te stalno ispunjavanje novih zakonskih obveza zahtijevalo je neprekidno dodatno zapošljavanje i edukaciju zaposlenika te porast troškova energenata i održavanje ugrađene opreme i uređaja“, zaključuje u tom izvješću Pierobon.

S obzirom na sadašnje radove aglomeracije vrijedne oko 230 milijuna kuna kojima će obje mreže biti dodatno fizički proširene, ali i znatno modernizirane, do slijedećeg poskupljenja vodnih usluga sigurno nećemo čekati 10 godina.

Inače, promjenu cijene usluga tvrtke Vode Lipik na prijedlog direktora odobrava skupština koju čine gradonačelnik/ca Pakraca i Lipika.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić