Organiziranje pomoći i sanacija oštećenja danas su u gradu najčešće aktivnosti nakon jučerašnjeg razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije.

Iz GD CK Pakrac sinoć iza 19 sati volonteri su odvezli 7 vozila (3 manja kamiona, 2 kombija, te po jedan caddy i osobno vozilo) humanitarne pomoći koje su građani jučer poslijepodne sakupili u prostorijama Društva. Uglavnom je bila riječ o higijenskim potrepštinama, nekvarljivoj hrani, odjeći i posteljini. Pomoć u Gradskom društvu prikuplja se i danas do 19 sati, a dvije grupe mladih volontera razvrstavaju artikle i pakuju u kutije kako bi još večeras bila otpremljena u postradala područja. Ravnateljica Društva Danijela Kiš upozorava građane da se ne upuštaju u individualni prijevoz na postradala područja jer policija takva vozila vraća. Također ističe da sutra neće prikupljati pomoć, ali vjerojatno hoće u danima nakon toga, što će ovisiti o uputama središnjice Hrvatskog Crvenog križa po pitanju vrste artikala, načinu transporta i odredištu. O svemu će se građani moći informirati kroz medije, ali i na stranici GD CK Pakrac.

Pomoć postradalim područjima u gradu organiziraju i druge institucije. U pakračku bolnicu jučer su na stacionar stigli majka i dijete iz razrušene sisačke bolnice te 10 pacijenata na dijalizu što će potrajati još neko vrijeme pa će pakračka bolnica otvoriti utorkom, četvrtkom i subotom noćnu smjenu kako bi mogla skrbiti uz svoje pacijente i o ovim novim, rekla je ravnateljica Marina Major.

Umjesto vatrometa pomoć

Gradonačelnica Anamarija Blažević je odustala od novogodišnjeg gradskog vatrometa i sredstva tog troška, nešto veći od 30.000 kuna, će usmjeriti ka postradalim područjima. Grad je u naselje Hrastovica pokraj Petrinje uputio svoj grijani šator koji su odvezli i tamo će ga postaviti gradski komunalni pogon. Na postradalo područje će i cisterna za pitku vodu s vozačem DVD-a Pakrac koja će njome opskrbljivati dok za to bude potrebe naselja u Općini Lekenik, rekao je zapovjednik Ilija Turković mlađi.

Na društvenim mrežama se organiziraju grupe pojedinaca, privatnih tvrtke i obrtnika radi ciljanog prikupljanja pomoći pa je na taj način već otpremljen kamion crijepa, a slične akcije traju i dalje. Naše Udruženje obrtnika je stupilo u kontakt s prijateljskim udruženjem koje pokriva obrtnike Petrinje, Gline i Topuskog te čekaju informacije koja konkretna pomoć je sada najpotrebnija kolegama.

Pakrački vatrogasci auto-ljestvama nastavljaju sa sanacijama oštećenja na pakračkim krovovima. Prijepodne su takva oštećenja sanirana na krovu zgrade „općine“. Komunalni redar i zapovjednik DVD-a obilaze potencijalno opasne zgrade radi nužne sanacije i do sada je uočena tek jedna privatna obiteljska kuća u blizini svetog Josipa.