banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Pakračani i Lipičani unazad par godina putovali su u brojne države na svih šest kontinenata, ali i po Lijepoj našoj. Na putovanja su išli službeno, u privatnim aranžmanima i organizaciji turističkih agencija, planinara i drugih udruga, u društvu obitelji ili prijatelja, pri tom koristili, automobile, motore, bicikle, avione, brodove, ali i pješačili. Neki više vole zimske, neki ljetne destinacije, neki svjetske metropole, neki nedirnutu prirodu. Sve to proizlazi iz našeg foto natječaja „Pakračani svjetski putnici“ pokrenutog lani u božićnom broju Lista o kojem smo u četiri navrata ove godine pisali i na našem portalu.

Od 16 prijavljenih jučer smo objavili osmero, a danas drugi dio, preostalih osmero.

Marija Klaić nam je poslala fotografiju snimljenu u kolovozu 2018. u Oslu (Norveška) gdje je boravila na međunarodnom kongresu dentalne medicine i predstavila istraživanje koje je pobijedilo na natječaju za najbolji studentski rad Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te s atenske Akropole snimljene mjesec dana ranije na apsolventskom putovanju kao i iz Londona 2017. godine.

Martina Puškarić nam je poslala pet fotografija snimljenih s privatnog putovanja u Leipzigu (Njemačka) 2018. godine snimljenih na najvišoj zgradi u gradu, Panorama tower, visoka 142 metra te dvije slike snimljene na ovogodišnjem karnevalu u Veneciji posljednjih dana pred pandemiju.

Matea Ereiz, studentica 5. godine Učiteljskog fakulteta u Zagrebu poslala nam je kolekciju fotografija koje su nastale na putovanjima tijekom studija u Krk, Dubrovnik, Mostar, Novi Vinodolski, Graz i Stuttgart uz napomenu da se „i s malim budžetom jednog studenta svašta može postići“.

Renata Ružička Babić sa sinom Jurajem se setom fotografija prisjetila njihovog lanjskog (prosinac- siječanj) boravka u Parizu i Reimsu, ponajprije tamošnje katedrale Notre-Dame za koju kaže da „oduzima dah i ljepša je od one iz Pariza“.

Može i na dva kotača

Matija Hihlik se setom od pet fotografija prisjetio svojeg putovanja motorom na Brač (2019.), putovanje na europsko prvenstvo u nogometu u Francuskoj (2016), Oxford (Engleska) u 2018. godini te u Budimpeštu na doček nove 2018. godine pri čemu mu je društvo u Budimpešti i na Bolu pravila Marija Klaić, još jedna naša suradnica u ovoj akciji.

Vladimir Tessari je s pakračkim kolegama, najčešće Zdenkom Ružičkom i Zlatkom Šircem, ali i drugima, motorom prošao znatan dio Europe, a najdraže su mu uske i zavojite ceste planinskih masiva Karpata, Alpi kao i balkanskih planinskih masiva. S tih putovanja nam je poslao dvije fotografije iz Rumunjske, parlament u Bukureštu radi čije izgradnje je Ceausescu porušio znatan dio starog Bukurešta, ali i cestu Transfagarasan iz rumunjskih Transilvanijskih Alpi dugačku 90 kilometara, za koju motoristi kažu da je najljepša na svijetu.

Neven Klačmer je po pitanju dalekih destinacija još jedan naš „dugoprugaš“, a kroz devet poslanih fotografija se prisjetio svog stručnog usavršavanja 2013. godine u Pragu, dijela službenog putovanja iz 2015. godine u SAD (Grand Canyon i utvrda Alamo) kao i poslovno – turističkog boravka 2014. i 2016. godine u Australiji (Queensland, Sydney, Victoria) te u nešto bližu, ali još uvijek daleku Rigu (Latvia) iz 2014. godine.

I na kraju najmarljivija u pogledu broja poslanih fotografija, ali i možda u prijeđenim kilometrima Zvjezdana Šteković nam je poslala 19 fotografija s putovanja po Bliskom Istoku (Dubai, Abu Dhabi), ali je obišla i daleki Istok (Kuala Lumpur, Malezija, Singapur, Filipini, Bali, Indoneziju), Jeruzalem, Vatikan, San Marino i Ravennu (Italija), europske destinacije Ulm, Strasbourg, Liechtenstein. Dijelom su to bila turistička, a dijelom u funkciji prosvjete službena putovanja.

Samo da epidemija prođe

Želja nam je i dalje da ovu akciju završimo kako smo je planirali i da vas sve (ili bar veći dio) okupimo na zajedničkoj izložbi vaših fotografija i, nađemo li sponzore, bar simbolično nagradimo za vaš trud. Za to ćemo pričekat da ova zdravstvena kriza prođe. Jednako tako vam želimo, kada se normalno vrati, da nastavite „sakupljati“ milje prema svojim željenim destinacijama i da nam se u nekoj sličnoj budućoj akciji pridruže novi naši sugrađani svjetski putnici.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić